Annonce

Flere penge til pension i 2016

Flere penge til pension i 2016 - hvad betyder det for dig?

Afkastet på pensionen var dobbelt så stort i 2016 i forhold til året før. Fagbladet FOA har spurgt PenSam, hvad det betyder for din pensionsopsparing.

Annonce

I 2016 så det lysere ud for afkastet på din pension end i 2015 for dig, der har Fleksion-ordningen. Colourbox

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

I 2016 opnåede PenSam et afkast på knap otte procent mod knap fire procent i 2015. Det betød 8,7 milliarder kroner ekstra til pensionsopsparingerne. Det var blandt andet investeringer i udviklingslande som Indonesien og Mongoliet, der gav godt i 2016.

”I Storbritannien stemte briterne ja til Brexit, og i USA valgte amerikanerne noget overraskende Donald Trump som deres næste præsident. Set i det lys er årets afkast tilfredsstillende," skriver administrerende direktør i PenSam Torsten Fels blandt andet i en pressemeddelelse.

4 skarpe til PenSam 

Fagbladet FOA har stillet 4 skarpe til seniorøkonom Søren Dijohn fra PenSam på vegne af FOAs medlemmer og kunder i PenSam:

- Hvad betyder det for mig i kroner og ører, at afkastet var fordoblet i 2016?

"Kort fortalt giver det gode afkast mulighed for at kunne udbetale bedre pensioner. I PenSam bliver din pensionsopsparing ikke forrentet direkte med årets afkast. I stedet får du en såkaldt kontorente, som for kunder med Fleksion-ordningen - det vil sige de fleste -er på 3,54 procent før skat i 2016. Hvor meget det bliver i kroner og ører afhænger af størrelsen af din opsparing. Hvis din opsparing er på for eksempel 350.000 kroner, giver det en rente på cirka 12.500 kroner."

- Får jeg pengene ind på min egen pensionsopsparing?

"En del af det gode investeringsafkast i 2016 bliver sparet op, så det går ind og dækker for mindre gode år fremover, hvor markedsafkastet er lavt eller måske endda negativt, sådan som det skete under finanskrisen i 2008. På den måde udjævner PenSam markedsafkastene hen over årene. Det giver dig en stabil rente, så din pensionsopsparing kan vokse år efter år uden store udsving. Det kaldes en gennemsnitsrente."  

- Kan PenSam selv bestemme, hvor lidt eller hvor meget af afkastet, de vil udbetale til min pensionsopsparing?

"Grunden til, at vi lægger penge til side i gode år er, at det er vigtigt for vores pensionskunder, at hverdagen ikke står på spil på grund af bevægelser på de finansielle markeder. I de pensionsselskaber, hvor din pensionsopsparing bliver forrentet direkte med det opnåede investeringsafkast, står du også med risikoen i de år, hvor markederne er i rødt."

- Hvad med mig, der ikke har Fleksion-ordningen, men en anden ordning i PenSam?

”På den årlige pensionsoversigt, der kommer i april måned, kan du se alle de væsentligste tal for din pensionsopsparing: Størrelsen på din opsparing, hvor meget, der er indbetalt til pension og rentetilskrivningen."

Hvad betyder pensionsopsparing med gennemsnitsrente?

I PenSam har alle kunder en gennemsnitsrente-pensionsordning, uanset hvilken pensionsordning de har. Det betyder, at man som kunde ikke får sin pensionsopsparing forrentet direkte med det årlige afkast, men med en kontorente, som i 2016 lød på 3,54 procent før skat i Fleksion-ordningen.

Afkast, Fleksion

2012: 14 %

2013: 7,7 %

2014: 9,2 %

2015: 3,7 %

2016: 7,9 %

Se afkast for alle typer pensionsordninger

Afkast på forskellige ordninger 

Har du ikke Fleksion? Her kan du se afkastet på de andre typer pensionsordninger i PenSam i 2016.

Tradition, ugaranteret: 7,60 %

Tradition, garanteret: 6,12 %

PMF: 13,50 % 

Få flere tal for din pensionsordning

Tjek din pension

PenSam udsender fra april af det årlige pensionsoverblik med brev i e-Boks. Her kan du se, hvor meget din pensionsopsparing er vokset sidste år, og hvor meget du kan forvente at få udbetalt, når du går på pension. 
Du kan også se, hvordan du er dækket ved kritisk sygdom, førtidspension eller død.
Du kan altid se dine samlede pensionsoplysninger på pensionsinfo.dk
 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev