Annonce

En kvinde holder en iPad op foran en sengeliggende mand, som trykker på skærmen med sin venstre hånd

Ny App øger livskvaliteten hos unge med handicap 


De unge på Specialbørnehjemmene har svært ved at kommunikere. Ny app gør det ifølge pædagogisk assistent Anne Pedersen lettere at forstå dem.

Annonce

De unge på Specialbørnehjemmene har svært ved at kommunikere, men nu gør brugen af en ny app det lettere at forstå dem, fortæller pædagogisk assistent Anne Pedersen. Michael Bo Rasmussen

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

På Specialbørnehjemmene, et døgntilbud for unge med betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsniveau, kan det tage måneder, nogle gange halve år, at lære det enkelte barns kommunikationssignaler at kende. 

Men med en nye app vil det nu gå hurtigere med at forstå de unge, fortæller pædagogisk assistent Anne Pedersen.

Hvorfor er det svært for jer at kommunikere med de unge?

"Vores børn og unge kommunikerer i mikrosignaler: Et blink med øjnene, en spænding i kroppen, et løft med hånden. Der er stor risiko for enten slet ikke at forstå signalerne eller misforstå dem," siger Anne Pedersen

Hvilke konsekvenser har det?

"At børnene ikke trives eller i værste fald bliver syge," siger hun.

Hvordan kan den nye app gøre en forskel?

"Det digitale kommunikationspas erstatter vores papirversion af det pædagogiske værktøj kommunikationspasset. Og det, at den er digital, betyder, at den kan samle en masse billeder og videosekvenser af børnenes signaler – på børnenes egen iPad. Det gør, at de meget individuelle udtryk, vores børn og unge har, bliver lettere at afkode for personalet."

Hvad gør I, hvis I er i tvivl om et signal?

"Så kan man dokumentere det, og vi andre kan efterfølgende ‘slå det op’. Det er også genialt i forhold til videndeling, især med nyansatte eller vikarer."

Hvordan?

"Det kan tage måneder, nogle gange halve år, at lære det enkelte barns kommunikationssignaler at kende. Med den nye app vil det forhåbentlig gå hurtigere. Og være mere præcist."

Og det øger deres livskvalitet?

"Min fornemmeste opgave er at gøre alt for at forstå de børn og unge, vi har. Her kan den nye app hjælpe mig og mine kolleger med at give vores børn og unge en endnu større oplevelse af at blive set og hørt," siger Anne Pedersen.

4 fordele ved det digitale kommunikationspas

  • Overblik. Appen sikrer overblik ved at inddele signalerne i forskellige kategorier, f.eks. mimik, lyde, tonefald m.m. Appen giver også plads til individuelle kategorier.
  • Brugervenlighed. Du slipper for at printe ud og laminere, hver gang der er en ændring. Et tryk på iPaddens skærm, og du kan tilføje eller ændre
  • Præcision. Billeder, og især videosekvenser, gør signalerne hos hvert enkelt barn tydeligere end ord på papir. Det sikrer en mere effektiv videndeling på tværs i personalegruppen
  • Gratis. Appen er gratis og kan downloades i App Store.

Kilder: Pædagogisk assistent Anne Pedersen og pædagog Eva Maria Oberlænder, Specialbørnehjemmene

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev