Annonce

To kvinder sidder ved et bord og kigger på en bærbar computer

Marte Meo vinder frem i demensplejen

Metoden anvendes i stigende grad i arbejdet med demente, og Danmark er førende på området.

Annonce

Medarbejderne opdager nuancer, de ikke normalt vil få øje på, når de spiller filmsekvenserne igen og igen. Louise Andersen (tv.) og Marie Flø.  Niels Åge Skovbo

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

En række kommuner er netop nu i færd med at uddanne Marte Meo-terapeuter, og antallet af plejecentre, der anvender metoden i forbindelse med plejen af demente, er stigende.

Jytte Birk Sørensen, Marte Meo-supervisor og forfatter til faglitteratur, følger udviklingen internationalt, og hun vurderer, at Danmark er førende, når det gælder uddannelse og brug af redskabet i demensplejen. Hun og hendes Pernille Roug, supervisor og forfatter til undervisningsbøger, uddanner hovedparten af Marte Meo-terapeuter herhjemme. Begge oplever, at udbredelsen på demensområdet går stærkt.

“Det er tydeligt, at flere kommuner uddanner og ansætter Marte Meo-terapeuter til at arbejde med demente nu. Og som noget nyt deltager medarbejdere fra tre sosu-skoler på mit næste hold. Underviserne ønsker at uddanne sig til Marte Meo-terapeuter, så de kan formidle metoden i undervisningen på skolerne,” fortæller Jytte Birk Sørensen.

Anbefalet metode

Der er mange eksempler på, at problematiske pleje- og omsorgssituationer kan forbedres ved brug af Marte Meo. En metode, der ved hjælp af filmsekvenser sætter fokus på relationen mellem borger og medarbejder i en konkret situation.

Metoden nævnes som en af de vidensbaserede anbefalinger om god praksis i regeringen demenshandlingsplan, og Sundhedsstyrelsen giver sin anbefaling i kraft af et stort tema om redskabet på styrelsens hjemmeside.

 “Marte Meo understøtter den personcentrerede omsorg, fordi fokus er på relationen mellem borger og medarbejder. Det er en vigtig, konkret og velbeskrevet metode, som medarbejderne kan bruge i praksis,” siger Kirsten Groth Willesen, projektleder for demensrejseholdet, Sundhedsstyrelsen. 

Læs også: Sådan bruger I Marte Meo-metoden

Bag om ordet

Marte Meo betyder “ved egen kraft” og er udviklet af hollænderen Maria Aarts. Metoden er videobaseret og bygger på principper for udviklingsstøttende kommunikation.

Kilde: Marte Meo Foreningen i Danmark

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev