Annonce

Rugbrødssandwich med flæskesteg

Kostekspert: Sådan laver du den sundeste madpakke


Drop agurken i madpakken, fortæller kostekspert. Den sundeste madpakke består af groft rugbrød, fed fisk som pålæg og disse fire sunde, slankende grøntsager som snack.

Annonce

En rugbrødsmad er noget af det sundeste, du kan smide i din madpakke. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Fundamentet i en sund madpakke er bygget af fuldkornsrugbrød, fortæller kostekspert Martin Kreutzer.

“Fuldkornsrugbrød giver dig  to til tre gange så meget af alt det gode, du gerne vil have ud af kornet. Her snakker vi vitaminer og mineraler, kostfibre, mæthed og fordøjelse,” siger han. 

De gode komponenter i fuldkorn gør underværker for din sundhed.

“Det sænker dit kolesteroltal og risikoen for kræft og øger samtidig din mæthed. Det er med til at forebygge, at du overspiser, når du vælger groft rugbrød frem for sigtebrød eller franskbrød,” siger Martin Kreutzer, der har skrevet flere bøger om kost og sundhed, blandt andet bestselleren 'Antiinflammatorisk kost'. 

Læs også: Sosu kæreste med smeden fra ’Rigtige mænd’: Få de 5 bedste tips til et sundt liv 

Det sundeste pålæg

Det næste element i den sunde madpakke er dit valg af pålæg. Her anbefaler Martin Kreutzer fed fisk.
“En skive rugbrød med fiskepålæg er lysår sundere end den samme skive rugbrød med kødpølse, skinke eller spegepølse. Gode valg er helt almindelig makrel i tomat, laks, torskerogn eller rejer. Når man spiser fed fisk, bevæger du dig over i den antiinflammatoriske kost, og det er et godt for din sundhed,” siger han.

Er du træt af den sædvanlige rugbrødsmad, findes der også et sundt alternativ, hvor du bibeholder de sunde egenskaber fra fuldkornen. 

“Hvis du vil booste din madpakke, så kan du overveje at lave rugbrød sandwiches, hvor du smører rugbrødet med lidt pesto og putter rucola eller spidskål samt lidt tomat i sammen med en skive laks eller en anden form for fiskepålæg,” siger han.

Disse grøntsager er særligt sunde

Ved siden af rugbrødet anbefaler Martin Kreutzer, at du har nogle grøntsager i madpakken, der giver gode vitaminer og sunde plantestoffer. 

“Der er nogle rigtigt gode plantestoffer i blomkålsbuketter. Gulerødder kan også anbefales, fordi de både er sunde og mætter fint. Du kan også overveje lidt tomat og peberfrugt, der fungerer godt med det meste pålæg, du putter på rugbrødet. Tomat og peber er samtidig gode kilder til c-vitamin og sunde plantestoffer,” siger Martin Kreutzer.

Læs også: Slankeguide: Vægttab på en let og sund måde

Han anbefaler til gengæld, at du dropper agurken i din madpakke.

“Agurken er ernæringsmæssigt helt ligegyldig. Når du har spist agurk, har du ikke spist sundt endnu - du har bare fået en masse vand indenbords. Hvis man ser på de her styrkende antioxidanter, der er noget af motivet for at spise grøntsager, så er der 10-15 gange så mange i kåltyperne, som der er i agurken. Den er heller ikke særligt god på c-vitaminer, og der er næsten ingen fibre i,” afslutter Martin Kreutzer. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev