Annonce

En kvinde iført briller og stort halstørklæde står med ryggen til en væg, hvorpå der hænger en stor tegning

Pædagogmedhjælper får 75.000 kroner for usaglig fyring


Apollonie Petrussen fik med FOAs hjælp slået fast, at begrundelsen for at afskedige hende ikke holdt. 

Annonce

Apollonie Petrussen blev blandt andet fyret, fordi hun ‘ikke var god til at omsætte teori til praksis’ og ‘ikke var god til at opnå relationer med børnene.’ Hun kunne slet ikke genkende sig selv. Niels Åge Skovbo

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

Pædagogmedhjælper og arbejdsmiljørepræsentant Apollonie Petrussen fik et chok, da hun en februardag i 2015 fik at vide, at hun skulle afskediges fra sit arbejde i Bakkehusene. Baggrunden var faldende børnetal. Beskeden blev givet mundtligt af kontraktholderen for Bakkehusene, en samlet betegnelse for Bælum Børnehave og Bælum Skolefritidsordning. Her havde Apollonie Petrussen en brobyggerfunktion mellem de to institutioner.

“Jeg var meget glad for mit arbejde begge steder, og jeg har aldrig fået at vide, at jeg ikke gjorde arbejdet godt. Tværtimod har jeg altid fået at vide, at jeg gjorde det rigtig godt,” fortæller Apollonie Petrussen.

Hård bedømmelse

Apollonie Petrussen kontaktede FOA Aalborg, og faglig konsulent Susanne Kramer Jensen bad om en forhandling med Rebild Kommune. Som arbejdsmiljørepræsentant var hun beskyttet af tillidsmandsreglerne, så en afskedigelse skal være begrundet i ‘tvingende årsager’. Faldende børnetal er ikke nok.

Rebild Kommune fastholdt, at afskedigelsen var saglig, og derfor overgik sagen til FOAs hovedforbund og KL. Den 31. maj 2015 fik Apollonie den endelige afskedigelse med fratrædelse seks måneder senere.

“Kommunen skulle finde begrundelser for min fyring, og her blev jeg virkelig ramt. De skrev blandt andet, at jeg ikke var god til at omsætte teori til praksis, at jeg ikke tog nok initiativ til aktiviteter og ikke var god til at opnå relationer med børnene.”

Apollonie Petrussen havde været ansat i 26 år og kunne slet ikke genkende sig selv i den bedømmelse.

“Jeg har aldrig fået kritik. Jeg har taget en PGU og tog som den eneste fra Bakkehusene et kursus som sundhedsambassadør samt kursus i at spotte udsatte børn. De, der afskedigede mig, har aldrig set mig arbejde med børnene. Det var ganske forfærdeligt, og jeg følte ikke, det var mig, de snakkede om,” siger hun.

Man skal føre en sag til ende, selvom det gør ondt langt ind i sjælen.

Apollonie Petrussen, Pædagogmedhjælper og Arbejdsmiljørepræsentant

Fik medhold

FOA og KL kunne ikke opnå enighed, og Apollonie Petrussens opsigelse endte som en voldgiftssag. Her fremgik det af de skriftlige akter, at tidligere kolleger og en tidligere leder roste Apollonie for hendes engagement og faglighed. Voldgiftssagen blev afgjort i september 2016, og afgørelsen lød, at der ikke var tvingende årsager til at afskedige Apollonie. Derfor skal Rebild Kommune betale hende en godtgørelse på 75.000 kroner.

“Vi kan ikke udtale os om den konkrete sag, men tager naturligvis afgørelsen til os og følger den,” siger direktør Vibeke Stoustrup, Rebild Kommune.

Selv ser Apollonie Petrussen frem til at lægge sagen bag sig.

“Den kørte hele tiden i baghovedet. Og når jeg nu snakker om den, vil det tage dage, inden jeg får den på afstand igen. Jeg håber, kommunen vil tænke sig mere om, inden de skal afskedige næste gang. Det her har haft store personlige omkostninger. Mit selvværd blev meget berørt af det, og det kan ikke erstattes med penge,” siger hun.

Apollonie Petrussen mener, at det er vigtigt at kæmpe sin sag, hvis man bliver uretfærdigt behandlet.

“Man skal ikke finde sig i at blive dårligt behandlet, når man har passet sit arbejde godt. Man skal føre sagen til ende, selvom det gør ondt langt ind i sjælen. Det er mit budskab. Og husk, at der er hjælp at hente i fagforeningen.”

I tidslinjen herunder kan I følge Apollonies vej fra fyring til godtgørelse:

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev