Annonce

En kvinde står og danser, mens der står tre børn og ligeledes danser omkring hende. Bagved hende står en dreng i orange trøje stille.

Her tør børnene være anderledes


Når børnene danser ‘Groove’ på den integrerede institution Kennedygården, er ingen trin forkerte. Det får børnene til at tro mere på sig selv.

Annonce

Jørgen True

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

“Kender I det, at I tænker over, hvad andre folk tænker om jer, når I danser?”

Pædagog Cecilie Falgren Knudsen ser på flokken af piger, og en enkelt dreng, i alderen 9-12 år, der sidder på i en rundkreds på gulvet. Flere rækker fingeren op og nikker. En pige siger:

“Jeg tænker jeg ofte over, hvad andre synes om mig.”

Cecilie Falgren Knudsen nikker:

“Det er der mange, der gør. Men faktisk viser det sig tit, at andre ikke tænker særlig meget over, hvad du gør eller siger. Meget foregår kun i jeres eget hoved.”

Det er det, Groove handler om, forklarer hun børnene.

“Når vi om lidt går i gang med at danse, må I gøre det præcis på den måde, I har lyst til. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert,” understreger hun og sætter den første sang i gang. 

Groove giver selvværd

Cecilie Falgren Knudsen har indført dansekonceptet Groove på den integrererede institution Kennedygården i København. Dansen skal helst foregå et sted uden spejle, så børnene ikke bliver for bevidste om, hvordan de ser ud eller for optaget af at danse på en bestemt måde.

“Meget anden dans handler om at følge instruktøren og øve sig på perfekte trin. Groove er simple bevægelser, hvor der er plads til at prøve alt muligt af. Her må du godt være anderledes,” fortæller Cecilie Falgren Knudsen.

Hun oplever, at dansen skubber til børnenes udvikling.

“I starten var der flere, der synes, det var grænseoverskridende, ligefrem pinligt. Nu er de vilde med det. Min oplevelse er, at de slipper den her stressende selvbevidsthed og får et bedre selvværd,” forklarer Cecilie Falgren Knudsen.

Jeg er okay

En time går, hvor børnene danser rundt, finder på sjove udtryk og griner, alt imens Cecilie Falgren Knudsen igen og igen gentager: “Husk, det er jeres stil. Gør, hvad I vil. Det er jer, der bestemmer.”

Groove er dog ikke det samme som fri dans, der kan virke skræmmende på nogle børn, fortæller hun. Som Groove-instruktør viser Cecilie Falgren Knudsen børnene enkelte trin eller bevægelser, som ikke kræver noget særligt. Groove er et slags helle midt i alle forventningerne.

“Groove har fokus på øvelser, der nærmest tvinger børnene til at mærke dem selv noget mere. Min erfaring er, at mange børn får en afgørende aha-oplevelse af, at de grundlæggende er helt okay. Det er en erfaring, de kan tage med sig fra dansegulvet og ud i livet,” siger hun. 

Hvad er Groove

Et dansekoncept med simple bevægelser, hvor intet er rigtigt eller forkert. Alle må danse, som de vil og finde deres eget udtryk. Der er dog ikke tale om fri dans, der godt kan virke lidt skræmmende, men et lidt mere struktureret forløb, hvor instruktøren giver forslag til, hvordan børnene kan bevæge kroppen. Groove er opfundet af amerikaneren Misty Tripoli.

Kilde: groovedance.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev