Annonce

Kvinde med langt, gråligt hår og sort tøj er ved at dække et bord med hvid dug og hvide servietter

Sonja blev uretmæssigt stemplet som tyv af kommunen


Sonja Truelsen fik et psykisk knæk, da hun blev stemplet som tyv af sin arbejdsplads. Selv om hun efterfølgende er blevet
renset for anklagerne, kæmper hun stadig for en normal hverdag.

Annonce

Mens hun arbejdede på bostedet Vestbo, blev Sonja Truelsen uretmæssigt stemplet som tyv og presset til at opsige sin stilling. Nu arbejder den snart 60-årige tidligere pædagogmedhjælper i en løntilskudsstilling på Gelsted Kro. Heidi Lundsgaard

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Efter 36 års pletfri ansættelse på bostedet Vestbo oplevede Sonja Truelsen en dag i august 2015 at blive hængt ud som tyv.

Hendes arbejdsgiver mente, at hun havde stjålet penge fra nogle af de handicappede beboere, og Middelfart Kommune endte med at politianmelde hende.

“Den daværende forstander hævdede, at han kunne bevise, at jeg havde stjålet fra beboerne, fordi at jeg havde hævet penge på deres konto. Men hævninger var en del af jobbet. Pengene blev altid låst inde i beboernes skabe,” fortæller Sonja Truelsen.

Læs også: Milka: Nu får jeg igen et liv

Presset til at sige op

Den snart 60-årige pædagogmedhjælper argumenterede for sin uskyld, men forstanderen ville ikke lytte. Hun blev i stedet presset til at opsige sin stilling.

“Forstanderen sagde, at hvis jeg ikke skrev under på min egen opsigelse, ville han gå til både politiet og medierne med sagen. Det eneste, jeg kunne tænke på, var, hvad mine børn og børnebørn ville sige til en masse medieomtale.”

I en tilstand af chok valgte Sonja Truelsen at skrive under på opsigelsen, men slap alligevel ikke for en politianmeldelse. Kommunens social- og sundhedsdirektør fik nys om sagen, og valgte at gå til politiet.

Enormt ydmygende

“Jeg husker tydeligt, hvordan jeg i januar måned skulle afhøres i fire timer og efterfølgende have taget fingeraftryk og dna-prøver. Det var enormt ydmygende. Jeg følte mig stemplet som kriminel,” forklarer Sonja Truelsen.

Efter mere end et halvt års uvished blev hun i marts måned endelig renset, da politiet frafaldt anklagerne. Men oplevelsen har ramt så hårdt, at hun nu har svært ved at passe et almindeligt arbejde.

“Jeg har søgt mange job i forskellige brancher og i forskellige dele af landet. Jeg har ikke været kræsen, men jeg har min alder imod mig. Og jeg må nok indse, at jeg ikke får job i Middelfart Kommune igen,” tilføjer Sonja Truelsen.

I dag er hun ansat i en løntilskudsstilling på Gelsted Kro, men ansættelsen slutter senere i oktober.

’Tager afgørelsen til efterretning’

Social- og sundhedsdirektør i Middelfart Kommune ønsker ikke at kommentere den konkrete personalesag, men tager politiets afgørelse til efterretning.

“At politiet har valgt at frafalde anklagerne tager vi ad notam. Vi har desuden indgået et forlig med FOA, hvor vi er blevet enige om at udbetale en kompensation. Derudover betragter vi sagen som afsluttet,” siger social- og sundhedsdirektør i Middelfart Kommune Mette Heidemann.

Men den kompensation er penge, som Sonja Truelsen havde ret til uanset hvad, fastslår faglig sekretær i FOA Lillebælt Lone Rasmussen, som har bistået Sonja Truelsen i sagen mod kommunen.

“Den sum på cirka 100.000 kroner, som Sonja Truelsen har fået udbetalt, er penge, som hun under alle omstændigheder havde krav på. Det drejer sig blandt andet om tilbageholdt løn, feriepenge og en fratrædelsesgodtgørelse,” siger faglig sekretær i FOA Lillebælt Lone Rasmussen, som altså ikke giver meget for kommunens såkaldte kompensation.

“Vi skrev under på forliget for at få en afslutning på sagen. Men jeg mener stadig, at kommunen bør betale ekstra for svige og smerte,” afslutter den faglige sekretær.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev