Annonce

Au pairs sidder i en rundkreds på stole og snakker til en workshop til au pair convention i lyngby

Au pairer siger fra over for grov udnyttelse

I weekenden var au pairer fra hele landet samlet i Lyngby til en konference for at sætte fokus på deres rettigheder. 

Annonce

Bhebzy Gallego, i den røde trøje, til en workshop ved weekendens au pair konference.  FOA Au Pair Group

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Den seneste tid har flere sager været fremme om forholdende for au pairer i Danmark. Ægteparret, der ejer Hasle Camping, er blevet idømt et halvt års betinget fængsel og 1,3 millioner kroner i bøde for grov udnyttelse af to filippinere. 
 
En au pair har fortalt sin historie om, hvordan hun blev udsat for sexchikane af værtsfamiliens far, allerede da hun blev hentet i lufthavnen. 
 

Læs også: Værtsfar til au pair: Normalt at befamle i Danmark

En stikprøve foretaget af Radio24Ssyv viser, at knap hver anden au pair arbejder mere end de tilladte 30 timer om ugen, hvilket ifølge migrationsforsker Helle Stenum vidner om, at ordningen nu i højere grad handler om hushjælp end om kulturel udveksling. 
 
Au Pair Network (APN) har derfor i weekenden for anden gang afholdt en konference med overskriften ”Au Pairs Speak Out”, hvor au pairer fra hele landet var samlet. Til konferencen blev der blandt andet afholdt workshops, hvor de mange au pairer skulle komme frem til budskaber, de ville fortælle politikere, værtsfamilier og fremtidige au pairer. 
 
APN håber at kunne afholde konferencen årligt. APN fortsatte virke er dog afhængig af, om de får fornyet bevillingen ved årets satspuljeforhandlinger. 
 

Lær at sig nej

Til workshoppen gik flere budskaber igen, som at fremtidige au pairer skulle lære deres rettigheder at kende, at de skal huske at holde fri, og at de skal tage ordningens formål om kulturel udveksling alvorligt. 
 
Men specielt et budskab blev gentaget igen og igen: Fremtidige au pairer skal lære at sige nej. Bhebzy Gallego fra Filippinerne, som har været au pair i lidt over halvandet år, fortalte, at hun ikke kendte meget til sine rettigheder, da hun først kom til landet. Men dem fik hun lært med APN’s hjælp.
 
”Bare det at vi som au pairer lærer vores rettigheder at kende, gør det meget nemmere at sige fra, når vi bliver sat til opgaver, der ikke indgår i vores kontrakt. Man kan jo se her, hvor mange af os, der egentlig har behov for hjælp og rådgivning,” siger hun. 
 

Behov for en samlet stemme

Folkene bag APN mener også, at stormødet tydeliggør både de udfordringer, som mange au pairs står med og behovet for et netværk, der kan arbejde for at forbedre deres forhold.
 
”Vi hører fra de fremmødte, at de virkelig får noget ud af det. De sætter pris på at have et sted, hvor de med en samlet stemme kan italesætte de problematikker, som de står med," fortæller Jean Gocotano, der organiserer au pairer ved FOA. 

Au Pair Network

- Au Pair Network (APN) er et samarbejde mellem FOA, Kirkernes Integrations Tjeneste og Caritas Danmark.
- Netværket har i første halvår af 2016 modtaget 1.633 henvendelser fra au pairer og værtsfamilier. Det er en stigning fra året før, da de i første halvår af 2015 modtog 1.097 henvendelser.
- Henvendelserne handler om alt fra au pair-kontrakter og manglende udbetaling af lommepenge til sager om sexchikane og voldtægt.
- Au Pair Network har ansøgt om 2,3 millioner kroner årligt de næste fire år fra satspuljemidlerne, for at drive netværket videre. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev