Annonce

To piger står med et stort, hvid banner, hvor der står en tekst på.

Opråb fra elever: Vores uddannelser er under pres

Torsdag den 13. oktober demonstrerer sosu- og PAU-elever landet over på grund af nedskæringer og faldende uddannelseskvalitet.

Annonce

Aktivister fra Uddannelsesalliancen i Aalborg varmer op til den store demonstration den 13. oktober. Uddannelsesalliancens Facebook

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

40 elever i rum, som er beregnet til 20 og møgbeskidte klasseværelser på grund af rengøring, der er sparet væk.

Det er nogle af de vilkår, som elever på landets sosu- og pædagogisk assistent-uddannelser oplever.

“Vi er op mod 40 elever i lokaler, der er godkendt til 20 personer. Det betyder, at der er meget støj og dårlig udluftning. Vi er mange, der har hovedpine efter få timer i rummet,” siger Monika Jakobsen, som læser til social- og sundhedsassistent på Social- og Sundhedsskolen i Skive.

Rengøringen halter

På VIA University College i Horsens er der problemer med rengøringen, fortæller Henrik Lykke, som læser til pædagogisk assistent.

“Rengøringen i klasserne foregå tydeligvis ved, at gulvene vaskes først og dernæst bordene med samme klud. Det er ikke godt nok,” mener Henrik Lykke.

Jens Simonsen, som er uddannelsesleder på stedet, medgiver, at rengøringsstandarden ikke er, som den bør være.

Bekymret for fremtiden

“Hele vores organisation er presset i øjeblikket på grund af omprioriteringsbidraget, hvor vi er pålagt at spare to procent om året frem til år 2020. Vi har valgt at prioritere undervisningen frem for mere rengøring,” siger Jens Simonsen og understreger, at det mest basale som toiletterne bliver rengjort to gange dagligt.

På Social- og Sundhedsskolen i Skive er de store klasser en nødvendighed, forklarer direktør Jens Kolstrup.

“Skolen har i mange år lagt to parallelle hold sammen, hvis elevtallet på begge hold er faldet. Det giver flere elever på holdet, men det er nødvendigt for at få økonomien til at hænge sammen,” siger Jens Kolstrup, som også frygter kommende besparelser.

Demonstrationer mod besparelser

I FOAs landselevbestyrelse mener man også, at omprioriteringsbidraget vil få konsekvenser for kvaliteten. Derfor har FOA Ungdom og FOA Elev som en del af Uddannelsesalliancen været med til at arrangere en række demonstrationer.

“Ligesom mange andre elever og studerende rundt om i hele landet oplever vi også, at kvalitet på vores uddannelser er under pres,” siger formanden for FOAs social- og sundhedselevbestyrelse Dianna Gudmund Andersen.

Demonstrationerne finder sted på torsdag den 13. oktober i Aarhus, Aalborg, Odense og København.

Læs mere om demonstrationerne her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev