Annonce

Ældre mand i hvid skjorte sidder på sengekanten, mens en yndre kvinde med mørkt hår sidder på hug foran ham.

To ud af tre ældre bliver selvhjulpne


Roskilde har knækket koden til at gøre svækkede ældre selvhjulpne takket være en systematisk og omfattende rehabilitering.

Annonce

82-årige Preben Christiansen er én af dem, der har nydt godt af Roskilde Kommunes rehabiliterings-indsats. På kort tid er han gået fra at være afhængig af sin kørestol til at kunne rejse sig og gå flere skridt på egen hånd. Her ses han sammen med sosu-assistent Thea Frederiksen. Jørgen True

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

67 procent. Så mange ny-visiterede borgere i Roskilde Kommune er helt selvhjulpne 17 uger efter påbegyndt rehabilitering.

Det viser en opgørelse fra KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning), som har fulgt kommunens rehabiliteringsindsats gennem et år.

Selv om alle kommuner er forpligtede til at tilbyde rehabilitering til de borgere, der vurderes at have gavn deraf, er der stor forskel på, hvordan arbejdet gribes an. I Roskilde Kommune har man valgt at etablere et tværfagligt Hjælp-til-selvhjælpsteam (HTSH-team).

Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op

Målrettede og systematiske

Teamet tilbyder et rehabiliteringsforløb til mellem 54 og 66 borgere hver måned, men alle medarbejdere i hjemmeplejen og på plejehjemmene i kommunen arbejder med rehabilitering.

Ifølge administrerende direktør i Type2dialog Helene Hoffmann, som ofte bistår kommunerne i deres rehabiliteringsindsats, er det et systematisk og målrettet arbejde, der gør Roskilde Kommune til noget særligt.

“Kommunen har et usædvanligt stærkt fokus på systematik og implementering. Det er hele organisationen, der er omfattet af arbejdet med rehabilitering, og man går meget målrettet til værks,” siger Helene Hoffmann.

Læs også: Løn til voksne elever skal sikre flere hænder i ældreplejen

Prisvindende indsats

Indsatsen betyder også, at antallet af borgere, der behøver praktisk hjælp er faldet fra 70 procent i 2014 til blot 33 procent i 2015.

“Resultatet kommer da bag på os. Vi havde sat barren højt, da vi startede med vores rehabiliteringsindsats, og det ser faktisk ud til, at vi har nået vores mål,” siger sundheds- og omsorgschef i Roskilde Kommune Mette Olander.

Roskilde Kommune vandt sidste år årets rehabiliteringspris for indsatsen.

Læs også: Nyt udspil skal afhjælpe mangel på sundhedspersonale: ’Vi kan ikke kalde det en velfærdsstat uden jer’

Tværfagligt team

HTSH – Hjælp-Til-Selvhjælps-Teamet – i Roskilde Kommune har eksisteret i halvandet år og har  35 ansatte – deriblandt social- og sundhedsassistenter, ergoterapeuter, sygeplejersker og fysioterapeuter.

Et rehabiliteringsforløb varer mellem otte og 12 uger.

Kilde: Sundhed og Omsorg i Roskilde Kommune

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev