Annonce

Heidi Lund Krogh (tv) og kollega (tv) på kontoret

Tema: Vold i psykiatrien

På bostedet Enghuset taler de om vold og trusler

De ansatte på det socialpsykiatriske bosted Enghuset kan reducere det psykiske slid, der opstår efter vold og trusler, ved at tale om episoderne.

Annonce

Det er vigtigt at få talt med sine kolleger, hvis man oplever vold og trusler på jobbet. Samtalerne kan nemlig forebygge psykiske arbejdsskader, fortæller sosu-assistent på bostedet Enghuset Heidi Lund Krogh (tv.) Niels Åge Skovbo

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

På bostedet Enghuset i Gistrup lidt uden for Aalborg har de fokus på vold og trusler. De ved, at det kan være med til at forebygge, at grænserne for, hvad der er acceptabelt på arbejdspladsen, skrider, og at deres psyke bliver nedslidt.

“Når man har arbejdet på et bosted i lang tid, bliver man lidt blind over for trusler, fordi man har oplevet det så mange gange før. Derfor er det vigtigt at tale om det, så det ikke går hen og bliver hverdag,” siger Heidi Lund Krogh, der er social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant på Enghuset.

Pas på de små fjer

Heldigvis hører vold til sjældenhederne på bostedet, men trusler derimod er mere normalt. Men netop ordet ‘normalt’ skal man passe på, for selvom man ikke er bevidst om det, efterlader episoderne spor, forklarer Heidi Lund Krogh. 

“Det er måske derfor, man bliver syg henad vejen. De der små fjer lander på skulderen af en, selvom man ikke mærker det. Og efter 300. gang, så rammer reaktionen, og så går man ned,” siger hun.

Hun fortæller, at der kan opstå en faglig stolthed over at kunne håndtere de mest voldelige og truende beboere. 

“Men man skal passe på, man ikke bliver så stolt, at man ikke får talt om, hvordan det, man har oplevet, rent faktisk påvirker en,” siger Heidi Lund Krogh.

Kollegerne er vigtige

Et nøgleord til at tackle vold og trusler og forebygge, at de opstår igen, er kollegerne, forklarer hun.

“Hvis ikke vi har kollegial respons og et godt sammenhold i vores team, så vender vi det måske indad. Så sidder jeg og tænker, om det er mig, der gør noget forkert, og overreagerer jeg, når jeg har oplevet en trussel.”

“Får vi ikke snakket om det, vi oplever, kan det i sidste ende resultere i ar på sjælen. Du skal rumme meget, men du skal ikke rumme det alene. Hvis ikke du får italesat det, du oplever, så kan det give traume på længere sigt.”

Besparelser truer voldspolitik

Det er vigtigt, at der er tid til at få bearbejdet oplevelserne med vold og trusler i løbet af arbejdsdagen. Og netop tid er der blevet mindre af på Enghuset. Antallet af fuldtidsstillinger på Enghuset er nemlig skåret ned fra 48,70 i 2014 til 45,49 i 2016, viser en aktindsigt som Fagbladet FOA har fået hos Aalborg Kommune.

“Det er vigtigt, at vi får tid til at tale om det, vi oplever, og det er måske det største problem i de tider, vi har nu, hvor besparelser kommer ind,” siger Heidi Lund Krogh.

Hun håber, at kommunen vil være påpasselig med besparelserne. Hvis hverdagen bliver så presset, at der ikke er tid til at bearbejde vold og trusler, kan fjerene på skulderen hobe sig op – og det kan resultere i dyre sygemeldinger.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev