Annonce

En etageejendom

Tema: Konflikt mod DK-Pleje

DK-Pleje skal betale 675.000 kroner i bøde


Gentofte Kommune har krævet dagbøder af DK-Pleje, fordi plejefirmaet har været en måned om at dokumentere, at de lever op til kommunens arbejdsklausul.

Annonce

FOA har gennem et stykke tid forsøgt at indgå overenskomst med det private plejefirma DK-Pleje for at sikre medarbejderne de løn- og ansættelsesvilkår, der er gældende på det private marked for hjemmehjælp. Det har DK-Pleje afvist, og derfor har FOA siden 1. september været i konflikt med firmaet. Jørgen True

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Det private plejefirma DK-Pleje har været så længe om at dokumentere, at de lever op til Gentofte Kommunes arbejdsklausul, at de skal betale dagbøder.

I alt er bøderne på 675.000 kroner. Omkring halvdelen af beløbet er allerede betalt, og resten vil blive betalt ved modregning i forbindelse med DK-Plejes næste fakturering. Det skriver kommunikationschef i Gentofte Kommune Marianne Grundsøe i en mail til Fagbladet FOA.

Arbejdsklausul er værn mod løndumping

Gentofte Kommunes arbejdsklausul trådte i kraft 12. juli 2016. DK-Pleje har accepteret at overholde den, men har været sent ude med at aflevere tilstrækkelig dokumentation for, at de lever op til arbejdsklausulen i form af lønsedler og ansættelsesbeviser.

Fagbladet FOA ville gerne have spurgt Gentofte Kommunes social- og sundhedsdirektør, Helene Rasmussen, hvorfor kommunen først får skrevet en arbejdsklausul ind i kontrakten med DK-Pleje i 2016, men det har ikke været muligt at få et interview.
 
En arbejdsklausul sikrer, at private leverandører har løn- og ansættelsesforhold, der ikke er mindre gunstige end dem, der gælder på den egn, hvor arbejdet udføres. Med andre ord at eksterne leverandører ikke kan dumpe lønnen.

I mailen fra kommunikationschef Marianne Grundsøe står: 

”Ifølge arbejdsklausulen er det afgørende, at DK-Plejes medarbejdere ikke må have mindre gunstige vilkår end fastsatte i hovedoverenskomsten mellem FOA og Dansk Erhverv. Det afgørende er således de konkrete vilkår for medarbejderne i forhold til overenskomsten mellem FOA og Dansk Erhverv.”
 
I en pressemeddelelse fra den 16. september har kommunen skrevet om DK-Pleje:

”Vi vil nu i det videre samarbejde have et skærpet fokus på, at borgerne får den rette kvalitet, og at kravene i arbejdsklausulen bliver overholdt.”

Kommunen har ikke ønsket at uddybe, hvad der ligger i et skærpet fokus.

FOA: Ikke godt nok

FOAs formand, Dennis Kristensen, forstår ikke, at Gentofte Kommune først i juli 2016 stiller krav om ordnede løn- og ansættelsesforhold i DK-Pleje.  

”Det betyder jo, at de ansatte ikke vil kunne få en eventuel efterbetaling for den tid, de har arbejdet til en lavere løn,” siger han.

Fagbladet FOA har tidligere skrevet om problematiske løn- og ansættelsesvilkår hos DK-Pleje.

Læs også: Nægter sosu'er tillæg og løn under sygdom og barsel

 

Læs også: Gladsaxe Kommune: DK-Pleje underbetaler medarbejdere

Direktøren for DK-Pleje, Benjamin Ait Ahmed, har ikke ønsket at give en kommentar til Fagbladet FOA om bøden. Det skriver han i en sms. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev