Annonce

Sosu hjælper ældre mand i seng

Ekspert om 2025-plan: Nedskæringer som aldrig før


Der skal være det samme antal offentligt ansatte som i dag i 2025 ifølge regeringens helhedsplan. Det på trods af at der kommer flere ældre borgere fremover. 

Annonce

Der vil i fremtiden blive markant flere ældre i Danmark. Men der skal være det samme antal offentligt ansatte i 2025 som i dag ifølge regeringens helhedsplan. Colourbox

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Den offentlige beskæftigelse skal i 2025 være ”omtrent uændret”, skriver regeringen i sin helhedsplan. Det er hensigten, selvom væksten i Danmarks befolkning vil betyde, at der til den tid vil være næsten 200.000 flere ældre over 75 år. Det skriver DR.dk.
 
Der vil også blive flere børn til landets daginstitutioner. Med det øgede befolkningsantal skulle væksten i det offentlige forbrug være på 0.6 procent frem til 2025 for at følge med, men i regeringens plan er den kun på 0.5 procent om året.
 
”Vi vil komme til at se nedskæringer i en grad, som vi aldrig har set før. Der er her lagt op til 15 år i træk med stort set permanente nedskæringer,” siger professor i statskundskab Jøren Goul Andersen til DR.dk.
 

Urealistisk at skære yderligere

FOAs formand Dennis Kristensen mener, at det er urealistisk at man kan skære yderligere i den offentlige sektor. Han påpeger, at der allerede er gået mindst 30.000 stillinger tabt i kommunerne siden 2009.
 
Han mener, at opgaverne for de offentligt ansatte vokser, mens tiden til den enkelte borger bliver mindre. Derfor skal den ansatte løbe endnu stærkere.
 
”For mig er det et moralsk spørgsmål: Hvor lavt et serviceniveau vil vi byde de ældre, som er afhængige af andres hjælp, og hvor lavt et serviceniveau vil vi i fremtiden yde til de udsatte grupper såsom psykisk syge?,” siger Dennis Kristensen til DR.dk.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev