Annonce

Jens Erik Nielsen står udenfor i naturen

Festskade forfølger fortsat Jens Erik


Da Jens Erik Nielsen for ti år siden skulle arrangere en fest for sin arbejdsgiver, fik han en skade i ryggen. Med FOAs hjælp er han nu endelig ved at få anerkendt, at det var en arbejdsskade.

Annonce

Jens Erik Nielsen fik for ti år siden en skade i ryggen, da han skulle arrangere en fest for sit arbejde. Med FOAs hjælp er Jens Erik nu endelig kommet et skridt videre med arbejdsskadesagen. Niels Åge Skovbo

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Buschauffør Jens Erik Nielsen og hans daværende kæreste, som også var ansat i firmaet Centrum Turist, mente, at det var en god idé at holde en fest for firmaet. Centrum Turist blev lagt sammen med et andet busselskab, så festen skulle være anledning til, at chaufførerne fra de to selskaber kunne møde hinanden.

Selskabets direktører var enige og sagde, at hvis Jens Erik og kæresten ville stå for at arrangere festen, så skulle firmaet nok betale.

”De mente jo også, at det var en god idé, at chaufførerne blev rystet sammen, så det ville de gerne støtte op om. Det, der skulle laves til festen, skulle godkendes af dem, og så skulle firmaet nok stå for betalingen,” fortæller Jens Erik i dag, ti år efter festen blev afholdt.

Knæk i ryggen

På dagen for festen skulle han lægge gulvplader i festteltet. Her fik han et knæk i ryggen. Til festen om aftenen snakkede han med selskabets ene direktør om rygknækket. Ifølge Jens Erik sagde direktøren, at han skulle melde skaden og melde sig syg. Denne samtale har direktøren selv senere udtalt, at han ikke har nogen erindring om.

Jens Erik sygemeldte sig efter festen og anmeldte skaden til Arbejdsskadestyrelsen. Det skulle vise sig, at Jens Erik havde fået en diskusprolaps, som han siden er blevet opereret for fire gange.

Så starter kampen

Arbejdsskadestyrelsen anerkendte, at det var en arbejdsskade, men forsikringsselskabet ankede afgørelsen. Begrundelsen var, at det var en privat fest, og at Jens Erik ikke var på arbejde, da skaden skete. Derudover sagde arbejdsgiveren, at de aldrig havde hørt om skaden, og at de ikke havde holdt nogen fest.

”Da Centrum Turist sagde, at de ikke kendte til festen, var det jo en anklage mod mig, om at jeg løj. Cheferne har nærmest kørt personlig hetz mod mig igennem sagen,” siger Jens Erik.

Jens Erik ankede derfor den nye afgørelse, men Ankestyrelsen afviste.

FOA gav fuld opbakning

Jens Erik havde indtil da kørt sagen i samarbejde med en ven, men valgte nu at kontakte sin FOA-afdeling for at få hjælp. FOA hev Ankestyrelsen i retten med krav om, at styrelsen skulle anerkende, at skaden var sket under arbejde.

FOA gav mig fuld opbakning lige fra starten. De sagde, at den her sag simpelthen ikke kunne tabes. De har været gode til at holde mig informeret og fortælle mig, hvad planen har været, så de har virkelig gjort noget for at få det til at køre, siger Jens Erik.

”Det har fandme naget mig”

Sagen kom for retten i maj 2016, ti år efter at skaden skete. Flere af Jens Eriks tidligere kollegaer var indkaldt som vidner, og de bakkede ham op i hans forklaring.

Retten afgjorde, at Centrum Turist havde overladt forberedelsen af festen til Jens Erik og hans kæreste, og at skaden derfor var sket under arbejdet. Derfor skal skaden viderebehandles som en arbejdsskade.

”Det var virkelig dejligt, da afgørelsen faldt! Det betød mest at få rettens ord for, at det ikke var mig, der var fuld af løgn. For det har fandme naget mig,” fortæller Jens Erik.

Kæmper videre 

Sagen kører nu videre med forsikringsselskabet. Jens Erik fortæller, at han er nervøs for hvad det ender med, men at han tror på, at han nok skal klare det sidste af kampen.

”Det er anerkendt som en arbejdsskade én gang allerede, men alligevel kræver forsikringen dokumentation for alt muligt – såsom at jeg ikke havde en rygskade før festen. Men sagen har kørt i ti år nu, så nu skal den sgu lukkes! Vi er kommet så langt, så jeg tror da på, at det nok skal gå,” afslutter Jens Erik.

Tidligere medejer af Centrum Turist A/S Henrik Nymark har til Fagbladet FOA sagt følgende om sagen:

”Vi har behandlet sagen så godt, som vi nu kunne. Men det er Mikael Jørgensen, der var direktør på det tidspunkt og kørte sagen, så yderligere kommentarer skal komme fra ham.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mikael Jørgensen.

Erstatning ved tilskadekomst til firmafester

Hvis du kommer til skade i forbindelse med en fest afholdt af din arbejdsgiver, er det som udgangspunkt at betragte som en arbejdsskade. Arrangementet skal dog være afholdt i arbejdsgiverens interesse, for at medarbejderne er omfattet af arbejdsskadesikringsloven.
Det vil sige, at hvis festen er arrangeret og betalt af arbejdsgiveren, vil man som hovedregel kunne få erstatning for en skade, som man har pådraget sig i forbindelse med arrangementet.
Tilfælde hvor man ikke vil kunne få erstatning, vil for eksempel være, hvis en gruppe kollegaer selv har valgt at afholde en fest, eller hvis skaden sker efter arrangementet officielt er slut.
Kilder: personskade.dk , ret-raad.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev