Annonce

Blomster foran sten med teksten Lindegårdshusene, som er et socialpsykiatrisk bosted i Roskilde.

Tema: Vold i psykiatrien

Nyt forslag: Sosu'er skal lettere kunne indlægge psykisk syge

Det skal være langt lettere for personalet på bosteder at få psykisk syge beboere indlagt, og så skal der oprettes en ny institutionsform. Det mener Socialdemokraterne i et nyt psykiatriforslag.

Annonce

En af forklaringerne på, at en beboer blev morder, og en ansat på Lindegården mistede livet, var ifølge de ansatte på bostedet, at den syge beboer blev udskrevet alt for hurtigt, efter han blev indlagt i psykiatrien. Socialdemokraterne vil med en række nye forslag forebygge, at den tragiske episode vil gentage sig på andre bosteder. Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Ansatte på landets socialpsykiatriske bosteder skal have langt større indflydelse på, om en beboer skal indlægges. Det mener Socialdemokraterne, som i dag fremlægger en række forslag til at forbedre forholdene i psykiatrien.

“Hvis de ansatte på bosteder opfanger faresignaler hos en beboer og gerne vil have ham indlagt, så kan en vagtlæge i dag kigge forbi og på et kvarter konkludere, at beboeren ikke er syg nok. Det vil vi gerne lave om,” siger socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Forslaget kommer efter, at personalet på flere bosteder, bl.a. på Lindegården, hvor en ansat blev  stukket ihjel, har råbt op om, at det er blevet sværere at få syge beboere indlagt. 

“Personalet har arbejdet med beboerne i mange år og kender nøjagtigt signalerne, der går forud for, at en beboer bliver voldelig. Jeg mener, at der med de nuværende regler ligger en underkendelse af den faglighed, kendskab og viden, man har opbygget på bostederne,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun fortæller, at medarbejderne ikke skal kunne indlægge psykisk syge. Derimod skal det blive sværere for lægen at afvise personalet, når de henvender sig med en syg beboer: 

“I praksis skal det foregå sådan, at hvis en medarbejder vurderer, at den er helt gal med en beboer, så går man til sin leder og fortæller om situationen. Herfra kan ledelsen ringe til lægen. Hvis lægen ikke er enig, så skal lægen eksplicit redegøre for, hvorfor man vælger at underkende ledelsens indstilling om indlæggelse.”

Socialdemokraterne vil også hjælpe de mange psykisk syge svingdørspatienter:

“Vi kan se på tallene, at omkring to procent af beboerne bliver indlagt mere end 10 gange om året. Syv procent er indlagt tre til ni gange om året. Det vidner jo om, at de er for syge, når de bliver udskrevet,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil. 

For at reducere genindlæggelserne mener hun, at der er behov for en ny type melleminstitution. Regeringen spillede i sidste uge også ud med et forslag om en ny type institutioner.

“Melleminstitutionsformen skal være det sted, hvor psykiateren kan henvise til, hvis de ikke har flere sengepladser, men patienten ikke er rask nok til at blive udskrevet,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Der er været uklarhed blandt politikerne, om den ny type institution skal ligge under serviceloven, eller om den skal ind ind under sundhedsloven, som gør brug af tvang muligt. Her er socialdemokraterne nu afklarede:

“Institutionen skal ligge på sundhedsområdet, og man er derfor indlagt og er i psykiatriens hænder,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Det gamle skal fixes

Fagbladet FOA har fremlagt forlagene for Mia Kristina Hansen, der i forbindelse med strejken efter drabet på en kollega fungerede som talskvinde  på Lindegården.

“Umiddelbart er jeg glad for at høre, at de vil gøre det lettere at få folk indlagt. Men det løser ikke det overordnede strukturelle problem med, at der er for få sengepladser. Hvis der ikke er plads i psykiatrien, så kan folk ikke blive indlagt,” siger Mia Kristina Hansen.

Hun mener, at de manglende sengepladser, der er skåret væk fra psykiatrien de seneste år, udgør en central brik, hvis man skal nedbringe volden på bostederne og det stigende antal genindlæggelser i psykiatrien.

“Når folk bliver indlagt, så kommer de ofte hjem efter en dag. Til den lille gruppe beboere, der er for syge til at bo på et bosted, der er mellemstationen god, men der vil stadig være en gruppe, der bliver akut syge, som har brug for indlæggelse i en kortere eller længere periode. Til dem er der behov for flere sengepladser.”

Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

Der er også er brug for et bedre samarbejde mellem bosteder og psykiatri. Alt for ofte ender kommuner og regioner med at diskutere ansvar i stedet for at tage hånd om de psykisk syge borgere, mener Mia Kristina Hansen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev