Annonce

Dagplejer Connie Christensen står til højre i billedet. Bag hende er et af hendes dagplejebørn

Dagplejere tæller skridt - og lærer hinanden at kende


Skridttællere og vandreture skaber fællesskab blandt dagplejerne i Faaborg-Midtfyn Kommune. De konkurrerer om, hvem der kan gå flest skridt i løbet af fire sundhedsuger.

Annonce

Dagplejer Connie Christiansen har taget initiativ til et sundhedsprojekt blandt dagplejerne i Faaborg-Midtfyn Kommune. De har alle fået tildelt en skridttæller og konkurrerer nu mod hinanden om, hvem der går mest. Selv har Connie Christiansen altid sin på sig, og nogle dage kan hun komme op og gå 19.000 skridt. Heidi Lundsgaard

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

6.417.523 skridt. Så meget har 108 dagplejere i Faaborg-Midtfyn Kommune gået på en uge. De deltager alle i et sundhedsprojekt, hvor der blandt andet kører en skridttællings-konkurrence over fire forskudte uger.

Initiativtageren bag er dagplejer Connie Christiansen fra Ringe. Fra en kollega hørte hun om, at man kunne søge penge hos kommunen til et sundhedsprojekt. 

"Os dagplejere fra Ringe-området havde talt om at deltage i DHL-løbet sammen. Men da jeg hørte om muligheden for at søge penge, tænkte jeg, at vi da skulle brede det ud og starte et projekt op for alle dagplejere i kommunen," siger Connie Christiansen.

På et aftenmøde foreslog Connie Christiansen og hendes kollega over for de andre dagplejere, at de kunne indkøbe skridttællere til alle og starte en konkurrence. 70 var med på idéen. 

Glade og aktive dagplejere

I ansøgningen til kommunen skrev Connie Christiansen, at pengene ville give ”glade og aktive dagplejere”, fordi pengene ville skabe en ”fællesskabsfølelse, sjov, hygge og give motion”. Med den begrundelse lykkedes det at få tildelt knap 22.000 kroner til deres sundhedsprojekt.

"Da vi fik at vide, at vi var de heldige, skulle vi finde ud af, hvad der så skulle ske. Jeg skrev ud til alle, om de stadig var med på konkurrencen. Og det var de i den grad," siger Connie Christiansen.

Fra at være 70 interesserede på aftenmødet tidligere, melder 108 ud af kommunens i alt 140 dagplejere nu tilbage, at de gerne vil være med. 

Vandreture og fællesskab

Dagplejerne har allerede afholdt to af i alt fire konkurrence-uger. Connie Christiansen og hendes kollega arrangerede i den første uge en fælles vandretur efter arbejde i Svanninge Bjerge, og efterfølgende har andre kolleger budt ind med idéer til andre ruter, som ligger spredt rundt i kommunen. 

"Før var der ikke nogen sociale arrangementer for alle dagplejerne i kommunen. Vi har vores møder, men der er der jo ikke meget tid til at tale sammen – ud over i kaffepausen. Med turene kan jeg allerede nu mærke, at vi begynder at snakke mere på kryds og tværs. Vi får et andet fællesskab," siger Connie Christiansen.

Hun har fået flere positive tilbagemeldinger fra de andre dagplejere.

"Flere af dem sender søde, små opdateringer, hvor de fortæller, at de synes, det er sjovt, og at de er begyndt at gå flere ture om ugen. Generelt synes de, det er et rigtig godt initiativ, som de gerne vil støtte op om," siger dagplejeren.

I gruppen går vi og stikker lidt til hinanden, så hvis der er en, der er faldet lidt af på den, siger vi ’nu må du op på hesten igen’. Det er jo den samlede indsats for hele gruppen, der tæller. 

Dagplejer Connie Christiansen

Holder hinanden oppe

De 108 deltagere er delt op i legestuegrupper, og det er grupperne, der som samlet hold konkurrerer mod de andre. 

"I gruppen går vi og stikker lidt til hinanden, så hvis der er en, der er faldet lidt af på den, siger vi ’nu må du op på hesten igen’. Det er jo den samlede indsats for hele gruppen, der tæller. Og jeg er lidt et konkurrencemenneske, må jeg indrømme," siger Connie Christiansen.

Selv går hun fast med sin skridttæller på sig, så hun kan holde øje med, hvor mange skridt hun går til dagligt. Det er der flere af de andre dagplejere, der også gør.

"Hvis jeg kan se, jeg ikke har gået særligt mange skridt en dag, så går jeg en tur eller løber en ekstra gang op ad trapperne. Jeg ved også, at nogen af de andre tidligere tog bilen ned for at handle - og de er nu begyndt at gå," siger hun.

Håber på at fortsætte

Vindergruppen bliver udnævnt i oktober, men efter det håber Connie Christiansen, at de kan fortsætte med at lave skridttællerkonkurrencer fremover.

"Måske det kan blive sådan, at vinderholdet arrangerer en konkurrence til foråret, og så kan taberholdet arrangere det til efteråret. Men det er ikke lagt fast endnu. Vi skal lige have vendt det med de andre først," siger dagplejeren.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev