Annonce

4 arbejdsmiljøkonsulenter fra SPARK står skulder ved skulder, ved siden af SPARKs logo.

Få gratis hjælp til det psykiske arbejdsmiljø


Fra den 1. august kan kommunale arbejdspladser igen få gratis hjælp, hvis der er problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Projekt SPARK har åbnet op for nye ansøgninger.

Annonce

Her er fire af de arbejdsmiljøkonsulenter, der i foråret startede med at tage rundt i landet på arbejdspladsbesøg. Fra venstre ses Rikke Bruun, Karen Marie Fiirgaard, Louise Worm og Ole Sørensen. Niels Åge Skovbo

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Samarbejde om Psykisk ARbejdsmiljø i Kommunerne, som forkortes SPARK, har nu åbnet op for nye ansøgninger, så kommunale arbejdspladser kan få gratis hjælp til det psykiske arbejdsmiljø.

SPARK har et rejsehold af arbejdsmiljøkonsulenter, som tager ud og hjælper kommunale arbejdspladser, der har problemer med for eksempel samarbejde, utryghed eller risiko for vold og trusler. Projektet startede op i foråret, og interessen for det var så overvældende, at der blev lukket ned for flere ansøgninger.

”Der var simpelthen så mange, der gerne ville have hjælp, at vi besluttede os for midlertidigt at lukke ned for nye ansøgninger i stedet for at oprette ventelister. Vi har lige nu omkring 80 arbejdspladser, som vi er i gang med at hjælpe,” siger Henrik Carlsen, chefkonsulent hos Forhandlingsfællesskabet.

SPARK blev startet af Forhandlingsfællesskabet, som FOA er en del af, og Kommunernes Landsforening.

Ansøg om støtte fra SPARK her

SPARK har oprustet

For at imødekomme den store efterspørgsel på hjælp fra SPARKs rejsehold er der blevet ansat to nye arbejdsmiljøkonsulenter.

”Vi håber at kunne følge med denne gang. Vi er ikke blevet overrendt af ansøgninger endnu, men vi har også først lige åbnet op for dem igen. Så jeg har da en forventning om, at interessen for hjælpen stadig er stor,” siger Henrik Carlsen.

Henrik Carlsens indtryk er, at de indledende møder med de arbejdspladser, der har fået besøg, er gået godt.

”Umiddelbart er vi kommet godt fra start. Her efter sommerferien følger vi nogle forløb til ende. Så kan vi få nogle resultater og erfaringer med, hvad der virker,” fortæller han.

Der skal være tid til at hjælpe

SPARK-konsulenterne skal hjælpe arbejdspladserne med at identificere, håndtere og forebygge psykiske arbejdsmiljøproblemer. Det sker inden for de fire temaer: ”samarbejde”, ”arbejdets omfang”, ”forandringer” og ”vold og trusler”.

Rejseholdets konsulenter hjælper arbejdspladsernes tillidsvalgte og ledere med at håndtere udfordringerne i det daglige arbejde. Hvor meget tid den enkelte arbejdsplads får med en af konsulenterne afhænger af, hvilke udfordringer der er.

”Vi arbejder ikke under helt faste rammer. Vi vil gerne nå ud til så mange som muligt, så det er selvfølgelig begrænset, hvor meget tid vi kan bruge på den enkelte arbejdsplads. Men vi skal arbejde efter deres behov og ikke komme med et fast koncept. Der skal være tid til at give den nødvendige hjælp,” siger Henrik Carlsen.

Om SPARK

  • Samarbejde om Psykisk ARbejdsmiljø i Kommunerne (SPARK) blev en realitet ved overenskomstforhandlingerne i 2015.
  • Her blev KL og Forhandlingsfællesskabet enige om at afsætte 25 millioner kroner til området - primært i form af et team af arbejdsmiljøkonsulenter, som kan tilkaldes, hvis det er nødvendigt.
  • SPARK kan yde støtte inden for områderne: Forandringer og omstillinger, samarbejde, vold og trusler samt arbejdets indhold, omfang og udførelse.
  • Indsatsen løber foreløbigt de næste tre år. Efter cirka et år skal indsatsen evalueres, og der skal tages stilling til, om den skal udvides og forlænges.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev