Annonce

Conny Bergmann Nielsen (tv.) og Dorte Kathrin Pedersen (Th.)

Tema: Vold i psykiatrien

Vold og trusler eskalerede op til drabsforsøg på bosted

Arbejdstilsynet modtog ti anmeldelser om vold og trusler fra beboere på Visborggaard i 2015. I de foregående år var der ingen eller ganske få episoder, viser aktindsigt. Tallene bekræfter en voldsom udvikling i psykiatrien, mener FOAs formand. 

Annonce

Sosu-assistent Dorte Kathrin Pedersen (th.) blev forrige lørdag forsøgt kvalt på bostedet Visborggaard. Kollegaen Conny Bergmann Nielsen (tv.) kom hende til undsætning. En aktindsigt fra Arbejdstilsynet viser, at antallet af anmeldelser om vold og trusler på bostedet er steget voldsomt i tiden op til drabsforsøget. Michael Bo Rasmussen / Baghuset

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Drabsforsøget på social- og sundhedsassistent Dorte Kathrin Pedersen forrige lørdag skete efter en længere tids eskalering af vold og trusler på bostedet Visborggaard i Hadsund. Det viser en aktindsigt fra Arbejdstilsynet. 

Alene i 2015 modtog Arbejdstilsynet ti anmeldelser om vold og trusler fra beboere på bostedet Visborggaard. I de første fire måneder af 2016 er der allerede tikket to anmeldelser ind. Derudover har der været fire episoder med vold eller trusler, som endnu ikke er registreret, oplyser en talsperson fra bostedet. Til sammenligning var der nul anmeldelser i 2014 og 2013 og kun ganske få anmeldelser de foregående år.

”Alle fire episoder den sidste tid har været med beboeren, der forsøgte at kvæle min kollega Dorte. Ud over den episode er to andre blevet jagtet – den ene med en gaffel, den anden lovet tæsk. Beboeren har også haft truet mig med at skære min halsen over,” siger talsperson og social- og sundhedsassistent Knud Erik Petersen.

Arbejdstilsynets opgørelse viser anmeldelser for alle afdelinger på Visborggaard. Heraf fremgår det, at en ansat i 2015 også blev forsøgt kvalt. 

I Arbejdstilsynets dokumenter beskriver den ansatte overfaldet:

"Beboer har været psykotisk/vred hele aftenen. Hun bliver truende overfor mig, hvor jeg grænsesætter hende. Dette medfører, at hun blev sur og går i seng. Lige pludselig springer hun ud af sengen og griber mig om halsen og presser mig imod døren (…) Jeg siger til hende, at hun skal slippe, hvilket ikke sker. Kalder alarm, og først da der kommer nogen ind, slipper hun mig."

Personalets grænser smuldrer

Social- og sundhedsassistent Dorte Kathrin Pedersen fortæller, at personalets grænser er rykket mere og mere i løbet af årene. Hun er valgt som arbejdsmiljørepræsentant og har derfor haft flere samtaler med sine kolleger om arbejdsmiljøet på bostedet.

"Siden januar er det blevet værre og værre, og særligt de seneste par måneder har vi gået i konstant beredskab," siger Dorte Kathrin Pedersen. 

Ud over overfald i hendes afdeling har de også mange gange måttet ile over til kolleger på andre afdelinger, da det er en fast procedure, at alle faste medarbejdere kommer til undsætning, når der bliver kaldt alarm.

Tal bekræfter voldsom udvikling

Tallene fra Arbejdstilsynet bekræfter billedet af, at der på landsplan har været en voldsom udvikling i psykiatrien på relativt få år, mener FOAs formand Dennis Kristensen.

"Vi ser resultatet af, at man nedlægger senge i psykiatrien, så folk i stedet kommer i botilbud, hvor der ikke er de samme muligheder for at behandle," siger han.

Han mener, der mangler flere hænder på bostederne, flere senge i psykiatrien og en bedre visitering af borgerne.

"Der er noget rivende galt med, hvilke borgere man giver hvilke tilbud i dag," siger Dennis Kristensen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev