Annonce

Ældre sidder på stole på plejehjem

Tema: Værdighed i ældreplejen

Kommuner sparer på ældrepleje på trods af værdighedsmilliard


29 kommuner sparer på ældreområdet, selv om de har fået penge til at øge værdigheden hos de ældre. Det viser en undersøgelse fra Ældre Sagen. 

Annonce

I flere kommuner vil Folketingets værdighedsmilliard ikke skabe mere værdighed for de ældre, viser undersøgelse fra Ældre Sagen. Colourbox

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Folketingets værdighedsmilliard skal sikre flere varme hænder og en mere værdig pleje for de ældre. Men en undersøgelse fra Ældre Sagen viser, at der i 29 kommuner er afsat færre penge på ældreområdet i forhold til 2015. Selv når pengene fra værdighedsmilliarden er medregnet. 
 
En af de ældre, der mærker, at kommunens økonomi presser personalets tid, er 78-årige Asger Friis. Han bor på plejebolig på Egecentret Sorø, og skal dagligt have hjælp til personlig pleje og genoptræning. Det skriver dr.dk.

”Jeg synes godt, det kan mærkes, at det er blevet mere stramt, end da jeg lige kom,” siger Asger Friis til dr.dk.

Han oplevede blandt andet på et tidspunkt, at personalet ikke havde tid, da han havde brug for hjælp. 

”Det er altså uværdigt, for så må jeg sidde og tisse i bukserne,” siger han til dr.dk.

Social- og sundhedshjælper på Egecentret Karin Hansen kan godt mærke, at der ikke er meget tid til beboerne. Om morgenen er der kun tid til at få beboerne op, give dem medicin, tøj på og morgenmad, fortæller hun til dr.dk.
 
”Så er der lang tid om morgenen, hvor vi ikke har meget andet at tilbyde end et ugeblad at læse i. Hvor værdigt er det lige?,” siger Karin Hansen til dr.dk.
 
Hun synes, at personalet er ”skåret ind til benet.” Det ville være rart at kunne tilbyde beboeren en gåtur eller at lave en kop kaffe og sætte sig udenfor sammen.
 
”Det synes jeg ikke er muligt,” siger Karin Hansen til dr.dk.
 
Grunden til at flere kommuner må spare på ældrepleje er især, at kommunerne har fået krav på at spare fra regeringen. 
 
Med omprioriteringsbidraget skal kommunerne spare 1 procent om året. Selvom regeringen har besluttet at kommunerne får de fleste penge tilbage i 2016, betyder det besparelser på ældreområdet nu og her, forklarer flere kommuner til Ældre Sagen.
 
Læs mere om Ældre Sagens undersøgelse her: Kommuner sparer på ældrepleje og omsorg

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev