Annonce

Mand ryger en joint.

Strenge regler for hash-kørsel bliver nu ændret

En ændring i lovgivningen betyder, at FOA-medlemmer, der arbejder med misbrugere, ikke i samme grad skal frygte for at miste kørekortet efter at have inhaleret passiv hash-røg.

Annonce

Hvis du har spor efter hashrygning i blodet, så risikerer du i dag få frakendt kørekortet. Nu vil et enigt Folketing lempe de strenge regler. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

I dag får bilister, der kører bil med spor af hashrygning i blodet, frataget kørekortet i 3 år samt en bøde svarende til en månedsløn. 

Den nuværende lovgivning kan have store konsekvenser for de FOA-medlemmer, der arbejder på socialpsykiatriske bosteder, hvor der er beboere med et hashmisbrug. Indånder personalet her hashrøg, når de opholder sig i beboernes  lejligheder, risikerer de at miste kørekortet, hvis de bliver stoppet af politiet. 
 

Men nu er et enigt Folketing blevet enige om at lempe reglerne og har indgået en stemmeaftale, hvor partierne tilkendegiver, at de vil stemme for ændringerne i loven, når den bliver fremsat, skriver DR.
 
- Tidligere har vi straffet meget hårdt, bare man har kunnet spore den mindste smule hash i blodet, siger Jan E. Jørgensen, medlem af retsudvalget for Venstre.
 
“I fremtiden går vi kun ind og straffer, hvis han eller hun er til fare for trafikken,” siger han.
 

Fakta om hashpåvirket kørsel

* Det aktive stof THC i hash lagres i fedtvævet og frigives langsomt, hvilket betyder, at man kan have lidt af stoffet i blodet længe og kan indfanges i en politikontrol, selv om der ikke længere er fare for færdselssikkerheden. 

* I dag er der nul tolerance, hvis du bliver stoppet med spor fra hashrygning i blodet. Alene i 2013 mistede 2.000 danskere kørekortet på den baggrund, fordi en stramning i 2012 betød, at mulighederne for at frakende førerretten for kørsel med euforiserende stoffer i blodet blev udvidet.

* Problemet er bare at en koncentration nær nulgrænsen ikke har sammenhæng med risikoadfærd i trafikken. Derfor vil et enigt Folketing have ændret reglerne. 

* I den nye stemmeaftale vil partierne lave en skala med fire niveauer, hvor indholdet af THC i blodet vil være afgørende for straffens størrelse. Bliver man taget med det laveste niveau i blodet, så falder der ikke nogen straf. Bliver du taget med den højeste THC-koncentration, så ryger kørekortet stadig.

Kilder: DR og Forslag til folketingsbeslutning fremsat af SF

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev