“Når vi har tid, serverer
vi tyrkisk kaffe for
Kadriye. Madam Blå
vækker ingen minder
hos hende, det gør
derimod de tyrkiske
kaffekopper,” forklarer
Zahide (tv.), som skænker
op for den ældre
beboer og kollegaen
Jannie.
Lars Aarø
Af
Birgit Søes Rasmussen
Journalist
“Værsgo, så er der kaffe,” siger sosu-assistent
Zahide Basel Kaya og skænker op for
86-årige Kadriye Temur og aktivitetsmedarbejder
Jannie Petersen. Vi er i Kadriyes stue
i Plejeboligerne Sandkåsvej i Aarhus. Synligt
fornøjet slubrer Kadriye, som kun taler tyrkisk,
kaffen i sig.
Kaffen er brygget, som man gør det i Tyrkiet,
hvor hun kommer fra: De malede bønner
er kogt op sammen med vandet, og
drikken er sødet med et skvæt sukker.
Kaffegrumset synker til bunds i de små
tyrkiske kopper, som Zahide og Jannie har
købt i en indvandrerbutik i Bazar Vest. På
bordet er også nødder og konfekten turkish
delight, som de har fundet hos en lokal
grønthandler.
“Kadriye lyser op, når hun ser de tyrkiske
kaffekopper, og ligesom flere andre af vores
borgere med muslimsk baggrund foretrækker
hun nødder og turkish delight frem for
roulade til kaffen. Vi har altid et lille lager af
disse snacks i skabet,” fortæller Jannie.
Udveksling af erfaringer
Både hun og Zahide er blevet mere bevidste
om at håndtere kulturelle forskelligheder,
efter de er kommet med i Projekt MultiCult.
De har deltaget i et seminar, hvor de
udvekslede erfaringer og gode idéer med
kolleger fra hjemmeplejen i Gellerup, som
også er med i projektet. Begge team har
både mange etniske borgere og mange
ansatte med anden etnisk baggrund.
Zahides familie er indvandrere fra Tyrkiet.
På seminaret kunne hun indvie sine kolleger
i hjemmeplejen i, at personlig hygiejne
i en muslimsk kultur foruden vand og sæbe
også omfatter intimbarbering.
Og Jannie kunne bidrage med, at Pleje- boligerne
Sandkåsvej har lavet et skema over,
hvilken slags pålæg man kan lægge på rugbrød.
Et lille fif, der letter arbejdet for ansatte
med anden etnisk baggrund, som ikke er
inde i den danske måltidskultur.
Maden er piftet op
Som en direkte udløber af seminaret er køkkenet
begyndt at bruge flere krydderier.
“På seminaret talte vi om, at der er få
madtilbud til etniske borgere, som gerne vil
have mere krydret mad. En kollega på Sandkåsvej
gik ud og købte masser af forskellige
krydderier ind, og hun fortalte også om,
hvordan man anvender dem. Maden til
vores etniske borgere har fået et pift, som
de sætter stor pris på,” fortæller Jannie.
Zahide tilføjer, at erfaringer og idéer fra
MultiCult bliver delt med kollegerne.
“Vi er gode til at sparre. Det er vigtigt i et
hus med mange kulturer, så vi ikke går fejl
af hinanden,” siger hun.
Bagom Projektet
Otte medarbejdere fra Plejeboligerne Sandkåsvej og hjemmeplejen i Gellerup deltager sammen med SOSU-skolen i Aarhus i Projekt MulitCult. Erfaringer fra tre seminarer deles og trænes videre i dagligdagen for at styrke de ansattes kulturelle kompetencer. Projektet løber indtil 2017, hvor det skal munde ud i et undervisningsmateriale.
Læs mere om MultiCult