To kvinder og en kvindelig ansat sidder rundt om et bord. Den ansatte er ved at anrette bordet.

Ældrepleje tager hensyn til kulturelle forskelle

Af Birgit Søes Rasmussen
Journalist

Projekt MultiCult i Aarhus viser nye veje i arbejdet med borgere af forskellige nationaliteter og er en hjælp for de ansatte.

“Når vi har tid, serverer vi tyrkisk kaffe for Kadriye. Madam Blå vækker ingen minder hos hende, det gør derimod de tyrkiske kaffekopper,” forklarer Zahide (tv.), som skænker op for den ældre beboer og kollegaen Jannie.  Lars Aarø

Af Birgit Søes Rasmussen
Journalist

“Værsgo, så er der kaffe,” siger sosu-assistent Zahide Basel Kaya og skænker op for 86-årige Kadriye Temur og aktivitetsmedarbejder Jannie Petersen. Vi er i Kadriyes stue i Plejeboligerne Sandkåsvej i Aarhus. Synligt fornøjet slubrer Kadriye, som kun taler tyrkisk, kaffen i sig.

Kaffen er brygget, som man gør det i Tyrkiet, hvor hun kommer fra: De malede bønner er kogt op sammen med vandet, og drikken er sødet med et skvæt sukker.

Kaffegrumset synker til bunds i de små tyrkiske kopper, som Zahide og Jannie har købt i en indvandrerbutik i Bazar Vest. På bordet er også nødder og konfekten turkish delight, som de har fundet hos en lokal grønthandler.

“Kadriye lyser op, når hun ser de tyrkiske kaffekopper, og ligesom flere andre af vores borgere med muslimsk baggrund foretrækker hun nødder og turkish delight frem for roulade til kaffen. Vi har altid et lille lager af disse snacks i skabet,” fortæller Jannie.

Udveksling af erfaringer

Både hun og Zahide er blevet mere bevidste om at håndtere kulturelle forskelligheder, efter de er kommet med i Projekt MultiCult. De har deltaget i et seminar, hvor de udvekslede erfaringer og gode idéer med kolleger fra hjemmeplejen i Gellerup, som også er med i projektet. Begge team har både mange etniske borgere og mange ansatte med anden etnisk baggrund.

Zahides familie er indvandrere fra Tyrkiet. På seminaret kunne hun indvie sine kolleger i hjemmeplejen i, at personlig hygiejne i en muslimsk kultur foruden vand og sæbe også omfatter intimbarbering.

Og Jannie kunne bidrage med, at Pleje- boligerne Sandkåsvej har lavet et skema over, hvilken slags pålæg man kan lægge på rugbrød. Et lille fif, der letter arbejdet for ansatte med anden etnisk baggrund, som ikke er inde i den danske måltidskultur.

Maden er piftet op

Som en direkte udløber af seminaret er køkkenet begyndt at bruge flere krydderier.

“På seminaret talte vi om, at der er få madtilbud til etniske borgere, som gerne vil have mere krydret mad. En kollega på Sandkåsvej gik ud og købte masser af forskellige krydderier ind, og hun fortalte også om, hvordan man anvender dem. Maden til vores etniske borgere har fået et pift, som de sætter stor pris på,” fortæller Jannie.

Zahide tilføjer, at erfaringer og idéer fra MultiCult bliver delt med kollegerne.

“Vi er gode til at sparre. Det er vigtigt i et hus med mange kulturer, så vi ikke går fejl af hinanden,” siger hun. 

Bagom Projektet

Otte medarbejdere fra Plejeboligerne Sandkåsvej og hjemmeplejen i Gellerup deltager sammen med SOSU-skolen i Aarhus i Projekt MulitCult. Erfaringer fra tre seminarer deles og trænes videre i dagligdagen for at styrke de ansattes kulturelle kompetencer. Projektet løber indtil 2017, hvor det skal munde ud i et undervisningsmateriale. 

Læs mere om MultiCult

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies