Annonce

Plejehjemsbeboere cykler 138 kilometer

Plejehjemsbeboere og ansatte cykler Øresund rundt på tre dage. I pedalerne tramper frivillige cykelpiloter fra foreningen Cykling uden alder. 

Annonce

Start videoen og kom med Tove Nielsen og Joan Boll på Tour de Plejecenter. Johnny Frederiksen

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Af Johnny Frederiksen
Videojournalist

Annonce

En lang række højrøde rickshawcykler triller gennem det nordsjællandske landskab.

”Se, de har danske kartofler,” siger en gråhåret mand, da kortegen kører forbi et landevejsskilt.

Deltagerne er en god blanding af ældre plejehjemsbeboere, ansatte på plejecentrene, som til dagligt tager sig af dem, og cykelpiloter. På den tre dage lange cykeltur skal de begive sig fra plejecenter Bredebo i Lyngby, runde Kronborg og krydse Øresund til Sverige, hvor endnu flere støder til. Turen ender i Malmø, hvorefter turen igen går hjem til plejecentrene. Ialt kommer feltet rundt på en 138 kilometer lang cykeltur.

69-årige Joan Lone Boll er sygehjælper på Bredebo Plejecenter. Da hun hørte om turen, tænkte hun straks på at tage plejehjemsbeboer Tove Nielsen med.

”Tove kan lide at være ude i luften. Hun kan lide at gå ture hver dag og komme ud og cykle og opleve en masse ting. Derfor var det en oplagt ting at tage af sted på sådan en tur her. Indtil nu har det været fantastisk,” siger Joan Lone Boll.

Spirende cykelsucces

Idéen med at tage ældre med ud at cykle opstod i sommeren 2012. Ole Kassow kørte hver morgen forbi et plejecenter på sin vej til arbejde, hvor han så den samme ældre herre sidde ude foran. En dag slog det ham, om den ældre herre mon ikke havde lyst til at komme ud og opleve byen igen. Herefter voksede det fra en idé til ture med beboerne på plejecentret, og i starten af 2013 kunne Ole Kassow etablere foreningen Cykling uden alder.

”Jeg tror, at det er, fordi det er så simpelt, at det har spredt sig så hurtigt, som det har,” siger Ole Kassow, der til dagligt driver sin egen konsulentvirksomhed.

Foreningen er vokset fra fem cykler i den spæde begyndelse til i dag at have 650 cykler fordelt i 66 kommuner landet over. Over 3.000 har meldt sig som frivillige cykelpiloter. 

Ud af de vante rammer

Det er ikke kun plejehjemsbeboerne, der får noget ud af turen. Også de ansatte får et afbræk fra hverdagen. Joan Lone Boll er sammen med Tove Nielsen hver dag, men på turen oplever hun Tove på en anden måde og kan endelig opfylde Toves ønsker om at komme ud og få nogle oplevelser.

”Vi cykler og oplever noget sammen. Og så møder vi en masse dejlige mennesker, som vi kan være sammen om det med. Jeg glæder mig til at komme hjem og fortælle om vores tur og vise billeder,” siger Joan Lone Boll.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev