Annonce

Kvinde går med hjælp fra krykker henover gårdspladsen på en landejendom

Tema: Arbejdsskade

Mange anmelder ikke deres arbejdsskade


Næsten hvert andet FOA-medlem har været udsat for en ulykke på jobbet eller pådraget sig en erhvervssygdom. Men langtfra alle skader anmeldes.

Annonce

Sosu-hjælper Bettina Andreasen har anmeldt to arbejdsulykker, der har gjort hende afhængig af krykker og kørestol. Hun er blevet førtidspensionist og har fået mere end 3 millioner kroner i erstatning. Niels Åge Skovbo

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

FOAs medlemmer anmelder hvert år mere end 4.000 arbejdsskader til Arbejdsskadestyrelsen, og det er forholdsmæssigt langt flere end andre faggrupper. Men en ny medlemsundersøgelse peger på, at FOA-arbejdspladserne i endnu højere grad er plaget af ulykker og erhvervssygdomme, end den officielle statistik viser.

43 procent af FOAs medlemmer oplyser, at de inden for de seneste 10 år har haft en arbejdsskade. Men kun to tredjedele kan svare ja til, at deres skade er blevet anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen.

”Antallet af arbejdsskader er helt uacceptabelt, og det bekymrer mig, at ikke alle anmelder. Hver gang, en ansat får en arbejdsskade, er der brug for forbedringer af arbejdsmiljøet,” siger forbundssekretær i FOA Inger Bolwinkel.

Ledere afviser

Mange af de FOA-medlemmer, der ikke har fået deres arbejdsskade anmeldt, forklarer, at deres leder har afvist anmeldelse. Andre vurderer selv, at de ikke ville kunne få skaden anerkendt eller få erstatning, eller føler, at de ikke har kræfter til den langvarige sagsbehandling. Endelig er der medlemmer, der mener, at en anmeldelse er den lige vej til en fyreseddel.

”Det er et voldsomt problem, både fordi det enkelte medlem går glip af en eventuel erstatning, og fordi registreringen af arbejdsskaderne er med til at sikre skærpet opmærksomhed på det arbejdsmiljø, som udløser dem,” siger Inger Bolwinkel.

Det bekræfter akademisk medarbejder i Arbejdstilsynet Anders Christensen.

”Hvis datagrundlaget tegnede et mere præcist billede af arbejdsskaderne, kunne vi bedre udpege de brancher og den type af ulykker, som vi skal kikke på.”

Pligtforsømmelser hos arbejdsgiverne

Arbejdstilsynet er opmærksom på, at der anmeldes væsentligt færre arbejdsskader inden for de fleste brancher, end der faktisk sker.

”Men det er pligtforsømmelse, hvis en arbejdsgiver ikke anmelder en arbejdslykke, og vi kan give bøde for det. Det kræver jo så bare, at vi ved, at der er sket en ulykke,” siger Anders Christensen.

Han peger derfor på, at man også selv kan anmelde eller få sin læge eller fagforening til det.

Anmeld efter én sygedag

Kontorchef i Arbejdsskadestyrelsens ledelsessekretariat Karoline Klaksvig mener, at meget små skader på arbejdet ikke nødvendigvis skal anmeldes.

”Men man skal følge reglerne og for eksempel anmelde skader, der har betydet mindst en sygedag udover skadesdagen.”

Karoline Klaksvig forstår frustrationen over lange sagsbehandlingstider, men peger på, at tre fjerdedele af sagerne afgøres inden for et år, og at sænkning af behandlingstiden for sager om erhvervsevnetab har højeste prioritet i styrelsen.

”Så af den grund skal man ikke lade være med at anmelde. Og får vi ingen anmeldelse, kan vi jo ikke vurdere, om man har ret til erstatning.”

Hårdt arbejdsmiljø

FOAs medlemmer udgør 6 procent af arbejdsstyrken, men de anmelder næsten 11 procent af alle arbejdsskader. Dertil kommer, at mange IKKE anmelder deres arbejdsskader. 43 procent af FOA-medlemmerne har inden for de seneste 10 år fået en arbejdsskade. 23 procent har været udsat for en ulykke, 16 procent har fået en erhvervssygdom, og 4 procent har oplevet begge dele.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev