Annonce

Gangsti ned til bostedet Lindegården i Roskilde.

Tema: Vold i psykiatrien

Ansatte på Lindegården strejker


Medarbejderne på Lindegården oplever, at forholdene er så uforsvarlige, at de ikke længere kan stå inde for det. Derfor har de nedlagt arbejdet.

Annonce

"Det er også i dyb solidaritet med vores beboere, som vi ønsker at hjælpe, at vi nu må sige endegyldigt fra," skriver medarbejderne i en udtalelse om, hvorfor de onsdag eftermiddag har nedlagt arbejdet. Jørgen True

Af Anna Rossman Thejsen
Redaktionschef

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

”Nu må vi sige endegyldigt fra.” Sådan lyder det i en udtalelse fra de ansatte på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde, som onsdag klokken 14 har nedlagt arbejdet.

Det sker i protest over, at de ikke oplever, at der er sket nok for at forbedre sikkerheden, efter at en syg beboer i marts dræbte deres kollega Vivi Nielsen.

”Vi kan ikke arbejde under de vilkår, vi har. Vi er ikke nok ansatte til at kunne give beboerne den støtte og omsorg, de har brug for. Vi oplever, at det kun bliver værre, og at der er større risiko for optrapning af konflikter blandt beboerne,” siger socialpædagog Mia Kristina Hansen til Fagbladet FOA på vegne af sine 250 kolleger på Lindegården, som hører under Københavns Kommune.

Forsøger at råbe politikerne op

Strejken er overenskomststridig, og FOA er indkaldt til fællesmøde torsdag klokken 14 i Kommunernes Landsforening (KL).

Strejken er de ansattes seneste forsøg på at råbe politikerne op.

”Frustrationerne er kun vokset. Vi kan konstatere, at vores kolleger går ned med sygemeldinger. At kolleger siger deres job op. Ingen af os kan mærke, at vi har fået flere hænder, selv om Københavns Kommune har lovet det. Mange af de syge beboere, der trænger til hjælp og støtte i behandlingspsykiatrien, bor her stadig,” skriver de ansatte i en fælles udtalelse til deres ledelse og til socialborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen (S).

Savner handling

”Efter drabet har vi råbt op til politikerne på alle mulige måder. Vi oplever, at kommunen lytter, men der bliver ikke handlet. Det er ikke godt nok. Vi kan ikke forsvare at blive ved sådan her,” siger Mia Kristina Hansen.

Socialborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen forstår medarbejdernes frustrationer, men mener, at kommunen har taget affære.   

"Jeg kan sagtens forstå medarbejdernes frustration over, at de stadig skal arbejde med en gruppe meget psykisk syge, som slet ikke burde bo i åbne kommunale botilbud. De hører til under psykiatrien, og det er derfor, vi presser så hårdt på over for regeringen og sundhedsministeren for, at de finder en løsning nu," siger han i en skriftlig kommentar til Fagbladet FOA.

Borgmester: Strejke er ikke vejen frem

Samtidig tager borgmesteren afstand fra, at medarbejderne har valgt et så drastisk skridt som en arbejdsnedlæggelse.

"Jeg synes ikke, at arbejdsnedlæggelse er vejen frem i denne sag, hvor flere og flere – også på Christiansborg – har fået øjnene op for problemet med denne gruppe meget syge og farlige borgere," lyder det fra Jesper Christensen.

Det er de ansatte på Lindegården ikke enige i. 

”Vi har inviteret både sundhedsministeren og socialministeren herud, så de kan se de vilkår, vi arbejder under, men vi har intet hørt. Med vores strejke vil vi vise alvoren i det her til politikerne. Der er brug for handling nu,” siger Mia Kristina Hansen.

Læs også: Trods drab har ministre ikke svaret på brev fra ansatte

Lindegårdens ansatte mødes igen torsdag klokken 9 for at beslutte, om de skal genoptage arbejdet eller fortsætte strejken.

Som en følge af strejken har kommunen iværksat en nødvagtplan, hvor ledere, vikarer, tillidsrepræsentanter og private vagtværn varetager arbejdet på Lindegården.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev