Annonce

Sten med teksten Lindegårdshusene foran et bosted.

Tema: Vold i psykiatrien

Alarmklokkerne ringede lang tid før knivdrab


De sidste syv måneder før drabet på Vivi Nielsen blev der registreret 122 tilfælde af vold og trusler på Lindegården, dokumenterer rapport. Nu kræver FOA-formand, at politikerne tager ansvar.

Annonce

Det er fjerde gang på fem år, at en ansat på et bosted mister livet. Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

En rapport fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i, afslører, at myndighederne i lang tid før det tragiske mord på 57-årige Vivi Nielsen var advaret om et livstruende arbejdsmiljø på de socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde.

Rapporten viser, at der alene i perioden fra den 10. august 2015 til den 16. marts 2016 blev registreret 122 tilfælde af vold og trusler. Arbejdsmiljøet blev ifølge rapporten karakteriseret ved, "at der jævnligt forekommer meget alvorlige trusler mod de ansatte i form af trusler på livet og trusler om alvorlig legemsbeskadigelse".


FOA-formand: Politikerne skal handle nu

Med drabet på Lindegården er det femte gang på blot fire år, at en ansat på et bosted mister livet. Det forarger forbundsformand i FOA Dennis Kristensen:

”Det er rystende, og det bekræfter billedet af, at den er helt gal. Problemet er desværre ikke isoleret til Lindegården, det ved vi fra de ulykkelige episoder fra Saxenhøj, Ringbo og Blåkærsgård, hvor ansatte også mistede livet,” siger han.

Dennis Kristensen mener, at nedskæringerne, der er sket i psykiatrien i regionerne, er årsagen til, at flere voldelige psykisk syge med misbrug er endt på de kommunale bosteder.

”En del af beboerne på de her bosteder burde slet ikke være der. De er simpelthen for syge eller for kriminelle til at kunne rummes på den her type af bosteder. Derfor er politikerne nødt til at handle. Det handler om lovgivning og ressourcer, ” siger Dennis Kristensen.

Behov for ny type bosteder

Lindegården, hvor Vivi Nielsen blev dræbt, er drevet af Københavns Kommune. Her fandt der også i 2014 et drab sted på en ansat på bostedet Ringbo.

De to tragiske begivenheder får nu Københavns Kommunes socialborgmester Jesper Christensen til at efterlyse en ny form for bosteder, der er drevet i et samarbejde mellem kommune og regioner:

”Det vil sikre, at beboerne både får den socialpædagogiske støtte og solide psykiatriske behandling, de har brug for. Og det vil sikre et bedre og tryggere arbejdsmiljø for vores dygtige og engagerede medarbejdere,” siger Jesper Christensen.

Også hos Danske Regioner taler de for, at kommuner og regioner skal begynde et nyt samarbejde på det socialpsykiatriske område:

“I min fremtid skal kommuner og regioner gå sammen om tilbud og forløb, hvor de finansierer det sammen, driver og leder det sammen,” siger Charlotte Fischer, der vil tage emnerne op i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev