Annonce

Trine Hermansen sidder på hug ved siden af et barn, med en legeplads i baggrunden

Tema: Ledelse

Medarbejdernes stjernestunder er nyt fokus i ledelse

Den højere mening med arbejdet skal være omdrejningspunkt i
daginstitutioner, plejehjem og andre velfærdsinstitutioner. Det anbefaler ny bog om ledelse.

Annonce

Trine Hermansen, leder af Vuggestuen Charlottehaven i Københavns Kommune, har haft stort udbytte af at bruge sin medarbejderes 'gyldne øjeblikke'  i sin ledelse. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

“Lær af de gyldne øjeblikke” er titlen på en ny bog om offentlig ledelse, som vil have mere fokus på meningen i arbejdet med blandt andre børn, ældre og syge.

Bogen præsenterer og beskriver ”MeningsMetoden”, som med succes er blevet afprøvet i en række københavnske daginstitutioner.

Metoden tager udgangspunkt i medarbejdernes ”Gyldne øjeblikke”, det vil sige oplevelser med borgere og brugere, som medarbejderne betragter som særligt meningsfulde. Det er episoder, som har gjort medarbejderen fagligt stolt og rørt, fordi de gjorde en forskel for eksempelvis barnet, den ældre eller patienten.

Læs også: Vuggestueleder: Vores dna er min ledetråd

Brug for at vende bøtten

 Fagbladet FOA har spurgt en af bogens forfattere, konsulent i ledelses- og organisationsudvikling Charlotte Larsen, hvad lederne skal med endnu en bog om ledelse

“Vi vil gerne give lederne et konkret redskab til at opstille egne mål for kvalitet på en seriøs måde. Det er der brug for, især fordi mange institutioner oplever et stort underskud af mening i det daglige arbejde.”

Hvor er ledere og medarbejderes oplevelse af mening med arbejdet blevet af?
“De har blandt andet på grund af New Public Management (NPM) fået at vide, hvad de skal gøre i så mange detaljer, at deres oplevelse af en højere mening med arbejdet er svækket. NPM er kopieret fra det private erhvervsliv for at strømline og kontrollere arbejdet, og det er en pølsemaskine-tænkning, som skaber medarbejderne i sit eget billede. De bliver tvunget til at tænke i overordnede procedurer og mål i stedet for at være nærværende over for de mennesker, de har med at gøre.”

Hvad kan jeres ’MeningsMetode’, som andre ledelsesformer ikke kan?
“Jeg håber, at den kan være med til at skabe en anden slags ledelse, som får medarbejdernes kompetencer sat i spil på en bedre måde. I øjeblikket er det forvaltningernes logikker og sprog, der er sivet ned gennem systemet. Det er på tide at vende bøtten, og hvis institutionerne begynder at tænke i højere mening, så gør forvaltningerne det måske også.”

Charlotte Larsen, Steen Hildebrandt og Trine Beckett: ”Lær af de gyldne øjeblikke” – en håndbog i ledelse med mening. Akademisk Forlag 2015.

New Public Management

New Public Management er betegnelsen for en række reformer, der med det private erhvervsliv som forbillede, siden 1980’erne er blevet brugt til at effektivisere den offentlige sektor.
Kilde: Wikipedia og Gyldendals Store Danske

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev