Annonce

Muzeyyen Arslan står med et fad i hånden og peger på noget. Mohammad Abu Maijan står ved siden af hende og ordner opvasken.

”Vi kan sagtens rumme flygtninge”


I køkkenet på Herlev Hospital vil de meget gerne have flygtninge som kolleger. De sætter stor pris på kollegaen fra Syrien Mohammad Abu Maijana.

Annonce

”Vi ville sagtens kunne rumme at have 2-3 medarbejdere, der ikke kan dansk. De er enormt ihærdige og vil rigtig gerne arbejde og vise, hvor gode de er. De kan en masse ting, som vi kan have gavn af,” siger Tanja Krogsbæk, som er leder for Mohammad Abu Maijana (th.) og Muzeyyen Arslan (tv.) Jørgen True

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Opdateret fredag 18. marts 2016 kl. 09:24.
 
I højt tempo arrangerer Mohammad Abu Maijana de mange køkkenfade, der hver dag ryger gennem opvaskemaskinen. Mohammad har det seneste halve år arbejdet i køkkenet på Herlev Hospital i vikar som hospitalsmedhjælper. Tidligere boede Mohammad i Syrien, hvor han har ejet sin egen restaurant, men i 2012 flygtede han og har siden sommeren 2014 boet i Danmark. 
 
Før Mohammad startede i køkkenet, gik han på sprogskole i omkring to måneder. Han kan ikke meget dansk, men han bliver løbende bedre. 
 
”Jeg kan godt finde ud af arbejdet, men det er svært med sproget. Da jeg startede brugte vi meget tegnsprog, men jeg er begyndt at forstå flere ord. Især ord, der handler om arbejdet,” siger Mohammad Abu Maijana gennem en tolk.
 
Hver dag arbejder Mohammad fra 10-18. Derudover går han to morgener om ugen på sprogskole. Han kan lige nå en times undervisning, før han skal møde på arbejde. Hvis han har en fridag, tager han også op på sprogskolen.

Hjælp fra kolleger

Lige nu arbejder Mohammad i opvasken. Målet for hans daglige leder, Tanja Krogsbæk, er, at han skal opgraderes til det varme køkken, men det kræver, at han kan mere dansk.
 
”Han er nødt til at kunne læse og forstå dansk, fordi vi følger opskrifter,” siger Tanja Krogsbæk, som er produktionsleder for varmt team.
 
I fællesskab har Tanja og Mohammad derfor lavet en aftale om, at han skal lære tre nye ord hver dag. 
 
”Jeg forklarer Mohammad ’det her er en ske. Og det her er en gaffel’. På den måde forstår han flere og flere ord hver dag,” siger Tanja Krogsbæk.
 
Udover lederen hjælper også kolleger til med at hjælpe Mohammad med nye arbejdsopgaver. 
 
”Jeg viser langsomt, hvad jeg selv laver, mens Mohammad ser på. Så gør han det selv bagefter, og så har han styr på det. Jeg synes, han er rigtig god,” siger hospitalsmedhjælper Muzeyyen Arslan, der arbejder med Mohammad til dagligt.
 
Hun kommer selv fra Tyrkiet og startede i køkkenet for lidt over fire år siden. Da hun startede, kunne hun ikke meget dansk, men det lærte hun hurtigt på arbejdet.

Jeg forklarer Mohammad 'det her er en ske. Og det her er en gaffel'. På den måde forstår han flere og flere ord hver dag 

Tanja Krogsbæk, produktionsleder i varmt team i køkkenet på Herlev Hospital

Flygtninge skal i job

Regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne landede torsdag aften en aftale om, hvordan nytilkomne flygtninge kommer i arbejde hurtigst muligt. En uddannelsesordning, IGU, skal få flygtninge ud på danske arbejdspladser, så de kan blive opkvalificeret og lære det danske sprog. 

Læs også: Flygtninge skal arbejde til en halvtredser

Produktionsleder Tanja Krogsbæk er positiv over for forslaget. Køkkenet har tidligere haft flere etniske ansatte, og det har været en positiv oplevelse.
 
”Det er fint, at det bliver en kombination mellem sprogskole og virksomheden. Vi lærer dem samtidig, hvordan man er på en arbejdsplads, og at jeg som chef jo også går rundt på gulvet og snakker med dem. Vi er alle lige gode og afhængige af hinanden – om vi er faglærte eller ufaglærte,” siger Tanja Krogsbæk.
 
Et ankepunkt for FOA i trepartsaftalen er, at flygtninge kan blive ansat for 49 kroner i timen med den nye IGU-ordning. Lige nu får Mohammad en ordinær løn som hospitalsmedhjælper, men hvis han skulle leve for 49 kroner i timen, ville det ikke hænge sammen for ham.
 
”Jeg har en kone og tre børn, jeg skal forsørge. Så selvom jeg er glad for mit arbejde og mine kolleger, ville jeg ikke have lyst til at give min arbejdskraft for så få penge i timen. Det ville ikke kunne lade sig gøre,” siger Mohammad Abu Maijana.
 

Plads til flygtninge

I køkkenet på Herlev Hospital er de meget glade for Mohammads arbejdsindsats. Håbet for Tanja Krogsbæk er, at Mohammad kan nå at lære så meget dansk, at han kan fastansættes, når hans vikariat stopper til sommer.
 
Ud over Mohammad har køkkenet tidligere haft seks andre syriske flygtninge. Tanja Krogsbæk tøver ikke med, at de gerne vil have flere flygtninge ansat. Også selvom de ikke kan dansk på forhånd.
 
”Vi ville sagtens kunne rumme at have 2-3 medarbejdere, der ikke kan dansk. De er enormt ihærdige og vil rigtig gerne arbejde og vise, hvor gode de er. De kan en masse ting, som vi kan have gavn af,” siger Tanja Krogsbæk.
 
Tilbage i opvasken fortsætter Mohammad med at sende fade og knive gennem opvaskemaskinen, så kokkene kan lave mad til hospitalets patienter.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev