Annonce

100-årig 'fanget' på toilet: Nu råber hun op


Plejehjemsbeboer Grete Alstrup Larsen ventede efter eget udsagn tre timer på hjælp efter toiletbesøg. Nu er det nok, mener hun.

Annonce

På toilettet her ventede 100-årige Grete Alstrup Larsen efter eget udsagn tre timer på hjælp. Se hende rette kritik af personalets arbejdsforhold i videoen. Johnny Frederiksen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

”Personalet gør, hvad de kan, og de farer rundt som små mus. Det er ikke dem - det er toppen, den er gal med.”
 
Den 100-årige plejehjemsbeboer Grete Alstrup Larsen er skarp i sin kritik af personalets arbejdsvilkår på plejehjemmet Stevnshøj i Store Heddinge syd for Køge. For nylig havde hun en kedelig oplevelse, da hun ventede på hjælp efter toiletbesøg.
 
”Jeg sad tre timer og ventede, og det, synes jeg, var maksimum. Jeg har før siddet en time. Du kan ikke gøre andet end bare at vente, til der kommer en,” fortæller hun til Fagbladet FOA.
 
Grete Alstrup Larsen satte sig efter episoden til tasterne og skrev om hændelsen på Facebook for at råbe de ansvarlige politikere op. 
 
”Der mangler hænder. Bare et par hænder mere vil gøre underværker, også for personalet,” siger Grete Alstrup Larsen.

Jeg regner ikke selv med at have mange år endnu, men for mig handler det ligeså meget om dem, der kommer til at være på plejehjem efter mig.

Grete Alstrup Larsen, 100-årig plejehjemsbeboer
På plejehjemmet er der tre personaler i aftenvagt. Dermed er aftenbemandingen meget lig med normeringen på de øvrige plejehjem i Danmark. Det viser en ny undersøgelse fra Sundheds- og Ældreministeriet om forholdene på plejehjem.
 

"Synd for beboerne"

I Stevns Kommune erkender afsnitsleder for Social og Omsorg Birgitte Eskelund Schmidt, at der kan opstå lang ventetid for beboerne på grund af akutte situationer, som det var tilfældet den pågældende aften. Men afsnitslederen mener ikke, at den 100-årige kvinde har ventet helt så længe, som hun selv mener.
 
”Dét, vi kan regne os frem til, er, at det er cirka tre kvarter, som Grete har ventet. Det er også lang tid – og for lang tid,” siger hun til Fagbladet FOA.
  
”Jeg synes, det er rigtig synd for beboerne, og jeg ved, at det er ubehageligt at vente, men jeg ved også, at personalet gør, hvad de kan for at undgå, at det sker,” fortsætter Birgitte Eskelund Schmidt.
  

Fortsætter kampen

På plejehjemmet har Grete Alstrup Larsen nævnt problemet for lederen. Tilbage i januar fortalte hun det også til borgmesteren, Mogens Haugaard Nielsen (V). Ifølge Grete Alstrup Larsen lovede han at kigge på sagen, men fortsat er der ikke sket noget, siger hun.

Over for Fagbladet FOA bekræfter borgmesteren, at han har talt med Grete Alstrup Larsen, og at hendes input er med i budgetovervejelserne for 2017. Samtidig vil kommunen vurdere, om penge fra den såkaldte værdighedsmilliard skal bruges på flere hænder på plejehjemmet.
 
Imens kæmper Grete Alstrup Larsen - der beskriver sig selv om stædig - ufortrødent videre.
 
”Jeg regner ikke selv med at have mange år endnu, men for mig handler det ligeså meget om dem, der kommer til at være på plejehjem efter mig,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev