Annonce

Rengøringsassistent med rengøringsvogn på gang

Rengøringsfolk er nedslidte længe før pensionsalderen


Kroppen kan slet ikke holde til de mange fysiske anstrengelser, der følger med arbejdet som rengøringsassistent. Skal de holde frem til pensionen, kræver det nye tiltag, viser ny forskning.

Annonce

Næsten hver fjerde rengøringsassistent siger i en ny undersøgelse, at smerter dagligt påvirker deres arbejde meget. Colourbox // Arkivfoto

Af Ulla Gunge
Journalist

Annonce

Ryggen er foroverbøjet, pulsen slår i for højt et tempo, og det gør rent ud sagt ondt at være på arbejde. Sådan ser hverdagen ud for rigtig mange mennesker, hvis arbejde er at gøre rent. Faktisk er belastningen på kroppen så stor for rengøringsfolk, at kun få vil kunne arbejde frem til pensionsalderen. Det er den barske konklusion i et forskningsprojekt fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

I projektet har forskere over flere dage fulgt rengøringsfolks kropsbevægelser og puls og sammenlignet de fysiske krav, der følger med rengøringen, med medarbejdernes fysiske tilstand. Altså kort og godt, om kroppen overhovedet kan holde til de opgaver, rengøringsassistenterne skal løse.

Særligt blandt ansatte over 50 år har krop og helbred det svært. Mange af medarbejderne er smerteplagede i en grad, der hæmmer dem i at udføre deres opgaver, og knap hver fjerde oplever, at deres arbejde dagligt påvirkes meget at smerter.

I undersøgelsen deltager også ansatte inden for industri og transport. Hårdest ramte er rengøringsassistenter. Og i alle brancher seniorerne. Det fortæller professor Andreas Holtermann, der står bag undersøgelsen, på NFA’s hjemmeside:

”Vi kan se, at mange medarbejdere i alle tre brancher – og særligt medarbejdere over 50 år – har store udfordringer med deres helbred, lav fysisk formåen og samtidig høje fysiske arbejdskrav. Det viser, at der er behov for målrettede indsatser, hvis det skal være muligt for mange af dem fortsat at være i arbejde indtil efterløns- og pensionsalderen.”

En stor del af rengøringsassistenterne har i det hele taget et dårligt helbred. Over halvdelen af rengøringsassistenterne i undersøgelsen har et lavt kondital i forhold til deres køn og alder. Hver tredje er stærkt overvægtig, og 4 ud af 10 har forhøjet blodtryk.

Hovedresultater fra undersøgelsen

I alt deltog 130 rengøringsassistenter i undersøgelsen, som blandt andet viste, at:
De arbejder i gennemsnit 20 minutter om dagen med ryggen kraftigt foroverbøjet

46 procent af dem har en lav håndgrebsstyrke og lav udholdenhed i ryggen

91 procent står og går i mere end 75 % af deres totale arbejdstid. De går i gennemsnit over 10.000 skridt i arbejdstiden

55 procent arbejder dagligt med en pulsbelastning over det anbefalede niveau

38 procent af dem siger selv, at de har et dårligt helbred


Kilde: Objektivt målte fysiske arbejdsevnekomponenter blandt medarbejdere inden for rengøring, industri og transport, NFA, 2016


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev