Annonce

Cigaretter

Top 5: Her overtræder de rygeloven mest


Find ud af, hvilke brancher der har sværest ved at overholde rygeloven.

Annonce

FOAs faggrupper er dukse, når det kommer til at overholde rygeloven. Stort set ingen af de 443 påbud, Arbejdstilsynet uddelte i 2015, er givet til arbejdspladser, hvor FOAs medlemmer arbejder. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Arbejdstilsynet uddelte sidste år sammenlagt 443 påbud og strakspåbud til arbejdspladser, fordi rygeloven ikke blev overholdt. Fagbladet FOA har kigget nærmere på, hvilke branchegrupper der i 2015 fik flest påbud af Arbejdstilsynet, fordi arbejdspladsen ikke overholdt den næsten ti år gamle rygelov fra 2007.

Restauranter og barer indtager en solid førsteplads. 132 gange løftede Arbejdstilsynet fingeren og uddelte påbud. Det svarer til, at næsten én ud af ti besøgte virksomheder overtrådte rygeloven inden for dén branche.

Infografik over rygepåbud
Tallene er fundet på Arbejdstilsynets hjemmeside i marts 2015. Billede af cigaret: Colourbox - Grafik: Peter Kamper Vendrup
 

Udsat for passiv rygning

En af de 132 syndere inden for bar- og restaurantbranchen var en bar på Nørregade i Haderslev, som Arbejdstilsynet besøgte 9. december sidste år. I påbuddet, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i, står der blandt andet:
 
"Synlig røg hang i serveringsområdet uden for det oplyste rygerum. Røg kunne desuden lugtes ved bardisken ca. 3 meter væk fra de oplyste rygerum. Ansatte blev dermed udsat for passiv rygning på en arbejdsplads, hvor der skulle være røgfrit miljø."
 
På den røgfulde andenplads følger branchegruppen "opførelse og nedrivning af byggeri", hvor blandt andet tømrere og murere arbejder. 50 påbud fik branchegruppen fra Arbejdstilsynet i løbet af sidste år. På de følgende pladser kommer branchegrupperne "butikker" og "kontorer", mens "metal og maskiner" indtager femtepladsen med 21 påbud.
 

FOA ikke på listen

På arbejdspladser, hvor FOAs faggrupper er repræsenteret, sker der til gengæld sjældent, at Arbejdstilsynet giver et påbud, fordi rygeloven ikke er overholdt.
 
 
For eksempel fandt tilsynet sammenlagt kun tre overtrædelser af rygeloven på dag- og døgninstitutioner samt i hjemmeplejen på vel at mærke næsten 3.000 tilsynsbesøg. Arbejdstilsynet fandt til gengæld ingen overtrædelse af rygeloven ved et eneste hospitals-besøg.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev