Annonce

Overborgsmester i København Frank Jensen og FOA-formand Dennis Kristensen til debatmøde om omprioriteringsbidrag

Nok er nok: Stigende oprør mod kommunale besparelser


Kommunerne skal spare milliarder de kommende tre år. Det vil en række fagforeninger og kommuner sætte en stopper for.

Annonce

Der var optimisme at spore hos Københavns overborgmester, Frank Jensen, og FOA-formand Dennis Kristensen, da de onsdag mødtes til debatmøde om, hvordan man kan forhindre kommunale besparelser. Jørgen True

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Pædagogerne i landets daginstitutioner løber hurtigere og hurtigere, og i børnehaverne er der kun en voksen til otte børn. I ydertimerne er det endnu værre. Det er nogle af de daglige udfordringer, pædagogmedhjælper Martin Rasmussen fortalte om til et debatmøde onsdag aften i FOAs forbundshus.
 
”Jeg er stolt over at være offentligt ansat, men den stolthed får nogle ridser i de her år. Vi er nået dertil, hvor vi snart ikke kan mere,” sagde Martin Rasmussen.

Anledningen for debatmødet var regeringens omprioriteringsbidrag og konsekvenserne af, at kommunerne skal spare en procent af deres udgifter årligt i perioden 2017-2019. FOAs formand, Dennis Kristensen, og Københavns overborgmester, Frank Jensen, var hovedtalere. 

Debatmødet er en del af en større kamp mod omprioriteringsbidraget. FOA har sammen med 13 andre fagforeninger i Københavns Kommune startet Velfærdsalliancen, som kæmper mod besparelserne. Flere debatmøder er holdt rundt i landet.

"Hvordan vil du boykotte, Frank?"

Frank Jensen har tidligere meldt ud, at han vil boykotte omprioriteringsbidraget. Men hvordan? Det var flere af de 70 deltagere til debatmødet interesserede i at få uddybet.

”Jeg er i tvivl om, hvordan Frank-finten med boykot lægger pres på KL og regeringen før forhandlingerne til sommer,” lød det fra en kvindelig deltager.

Flere andre stillede spørgsmål ved, om hvor mange borgmestre og kommuner der er enige med Frank Jensen i at sætte foden i nu.

Enighed på tværs af partier

Overborgmesteren kom ikke med konkrete tal på, hvor mange kommuner der følger trop. Men hans oplevelse er, at der generelt blandt hans borgmester-kolleger på tværs af partier og kommunegrænser er enighed om, at besparelserne er uretfærdige. 

”Det er første gang, jeg tvivler på, om der kommer en aftale til sommer, når vi skal forhandle økonomi med regeringen. Men lige nu tvivler jeg stærkt,” sagde Frank Jensen.

Økonomiaftalen for kommunerne skal forhandles til sommer mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen.

Kisteglad for opbakning

FOAs formand, Dennis Kristensen, var enig i, at der på landsplan er stigende opbakning til at sætte en stopper for flere besparelser.

”For mig at se står vi lige nu med det bedste udgangspunkt nogensinde for at gribe kommunernes økonomi anderledes an. Det er den største modstand ved en økonomiforhandling, jeg har oplevet i nyere tid,” sagde Dennis Kristensen.

Frank Jensen var også forhåbningsfuld før de kommende forhandlinger.

”Jeg er kisteglad for den store opbakning. Jeg tror på, vi gør det rigtige ved at få mobiliseret den offentlige debat og vist regeringen, at vi mener, det er nok nu,” sagde Frank Jensen.

FAKTA: Omprioriteringsbidrag og konsekvenser

Kommunerne skal hvert år spare en procent ekstra af deres udgifter i perioden 2017-2019. 
På landsplan skal kommunerne spare, hvad der svarer til 7,5 milliarder kroner i perioden 2017-2019. 
Københavns Kommune skal alene spare omkring 750 millioner kroner.

Hvis besparelserne fra 2017-2019 alene tages fra lønkontoen, betyder det, at:
Der vil være omkring 12.000 færre offentlige ansatte på landsplan.
I København vil omkring 1200 offentlige ansatte blive fyret.

Kilde: Beregninger fra FOA på baggrund af tal fra Kommuner og Regioners Løndatakontor. Der er tale om et regneeksempel, hvor det forudsættes, at kommunerne ikke får tilført midler fra omprioriteringsbidraget.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev