Annonce

Ældre kvinde med lyserødt tørklæde

Karen har fået kræft af at vaske mandens tøj


Karen Jensen har som den første asbestsyge kvinde i Danmark fået en særlig erstatning på 170.000 kroner. Hun har fået lungehindekræft af at vaske sin mands støvede arbejdstøj, når han kom hjem fra Dansk Eternit Fabrik i Aalborg. 

Annonce

- Det er en lettelse og et lille plaster på såret at få en bette erstatning for svie og smerte, siger 70-årige Karen Jensen fra Aalborg til Fagbladet 3F. Hun har fået lungehindekræft af at vaske sin mands støvede arbejdsstøv, når han kom hjem fra eternitfabrikken.  Michael Bo Rasmussen/Baghuset

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

I midten af 1960'erne vaskede Karen Jensen sin mand, Orla Jensens, beskidte arbejdstøj, når han kom hjem fra Dansk Eternit Fabrik i Aalborg. I dag har hun lungehindekræft, skriver Fagbladet 3F. 
 
"Hans arbejdstøj var rigtig beskidt. Der var meget støv i opsmøgene på hans bukser og i lommerne. Og det var før, at vi fik en vaskemaskine. Så jeg vaskede hans arbejdstøj i hånden," siger Karen Jensen til Fagbladet 3F.
 
Karen Jensens mand, Orla Jensen, arbejdede sammenlagt på Dansk Eternit Fabrik i lidt over 14 år og var som tillidsrepræsentant i 3F stærkt fagligt engageret i at hjælpe ofrene for asbestskandalen.

Karen Jensen selv gjorde rent på et plejehjem, og den i dag 70-årige kvinde havde i 1960'erne ingen anelse om, at det skulle få alvorlige konsekvenser for hendes helbred at vaske sin mands asbeststøvede arbejdstøj.
 
"Dengang anede vi ikke, at asbestfibre var farlige," siger Karen Jensen til Fagbladet 3F. Hun er selv pensioneret medlem af FOA.
 

Livsforlængende behandling

Asbest anses som den eneste ydre årsag til lungehindekræft, som Karen Jensen har kæmpet med i flere år. I 2011 var hun igennem en kemobehandling, og senere blev hendes højre lungehinde fjernet ved en operation på Rigshospitalet i København. 

"Lægerne troede, at de havde fået fjernet al kræften, men det var ikke lykkedes. Jeg kan ikke blive kureret for sygdommen eller blive opereret igen," siger Karen Jensen til Fagbladet 3F.
 
Hun fik i 2012 en livsforlængende kemobehandling i form af piller. I dag får hun ingen kemo, men tager til kontrol på Rigshospitalet hver fjerde måned.
 
"Det er en rigtig træls og grim sygdom, og jeg kan mærke den hver dag. Men den er heldigvis i bero for tiden," siger Karen Jensen, der tirsdag den 23. februar fortalte sin historie ved et arrangement for ægtefæller og pårørende til tidligere eternitarbejdere hos 3F Aalborg. 

Økonomisk kompensation

Allerede da Karen Jensen blev syg, søgte hun om at få en arbejdsskadeerstatning via Arbejdsskadestyrelsen, men fik afslag. Via 3F Aalborg klagede hun over afslaget, men uden held.
 
"Jeg kunne ikke bevise, at jeg via mit arbejde havde været udsat for asbest," siger Karen Jensen til Fagbladet 3F.
 
Hun glæder sig derfor over, at hun som den første herhjemme nu får en erstatning på 170.000 kroner. Det sker via de 10 millioner kroner, der er sat af i en satspuljeaftale på sundhedsområdet, som er en kompensationsordning til kvinder, der har fået lungehindekræft af for eksempel at have vasket deres mænds asbeststøvede tøj, når de kom hjem fra arbejde.
 
"Det er en lettelse og et lille plaster på såret at få en bette erstatning for svie og smerte. 170.000 kroner er bedre end ingenting. Og det virkede lidt uretfærdigt, at jeg og andre, som er blevet syge af asbeststøv fra vores mænds tøj, ikke kunne få en kompensation," siger Karen Jensen til Fagbladet 3F.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev