Annonce

En rollator står alene til højre på en tom, klinisk gang

Mange privatansatte vil væk fra jobbet

Flere privatansatte overvejer at skifte job sammenlignet med offentligt ansatte, viser en FOA-undersøgelse. En svær omstilling kan være grunden, mener forsker.

Annonce

Over halvdelen af de ansatte inden for den private ældrepleje overvejer at forlade jobbet. Det fremgår af en FOA-undersøgelse. Colourbox

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Når en arbejdsplads udliciteres til private hænder, kan konsekvensen blive, at de ansatte overvejer at forlade jobbet.

43 procent af de privatansatte FOA-medlemmer overvejer at søge væk fra deres arbejdsplads. Blandt de offentligt ansatte medlemmer er tallet 30 procent. Det viser en undersøgelse lavet af FOA, hvor 710 privatansatte medlemmer har deltaget.

Væk fra privat ældrepleje

De mest utilfredse finder man inden for den private ældrepleje. Her overvejer halvdelen af de ansatte i hjemmeplejen at finde nyt job, og på plejecentrene er det 6 ud af 10.

En deltager i undersøgelsen, der er ansat på et plejecenter, peger på, at især opstarten efter en udlicitering kan være hård.

"Jeg arbejder i en privat virksomhed, hvor jeg synes, vi har haft en svær start. Normeringen er dårlig i forhold til det kommunale, hvor jeg kommer fra. Derfor har vi meget travlt og løber meget stærkt og bliver presset, hvilket gør, at man let kan blive stresset i løbet af vagten."

Svær omstilling

Det har ofte konsekvenser for ansatte, der bliver virksomhedsoverdraget fra det offentlige til det private arbejdsmarked. Det fortæller lektor ved RUC Ole Helby Petersen, der forsker i effekterne af udlicitering.

Ved en virksomhedsoverdragelse vælger medarbejderen ikke selv sin nye arbejdsgiver, men har i princippet de samme rettigheder som før overdragelsen.

"Flere undersøgelser viser, at medarbejderne oplever situationen efter en udlicitering som mere stressende. Som medarbejder har man ikke selv valgt sin nye arbejdsgiver, og omstillingsprocessen og overdragelsen til en ny arbejdsgiver kan føles usikker for den enkelte ansatte," siger Ole Helby Petersen.

Usikkert om man smutter fra det private

Da de ansatte ikke selv har valgt deres nye arbejdsgiver, kan det føre til, at de er mindre motiverede og i højere grad kigger efter et andet job, vurderer Ole Helby Petersen.

Han påpeger dog, at undersøgelsen ikke giver noget svar på, om medarbejderne ender med at søge væk.

"Vi kan ikke sige, om de privatansatte i højere grad end de offentligt ansatte faktisk ender med at skifte job, eller om de blot i højere grad overvejer at gøre det," siger Ole Helby Petersen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev