Annonce

tre sosu-hjælper ved en mark

Tema: Konkurser i private plejefirmaer

Efter plejekonkurs: Ældre venter timevis på hjælp


Det kan have graverende konsekvenser for ældre borgere, hvis deres private leverandør af hjemmepleje går konkurs.

Annonce

Tre tidligere medarbejdere hos Tryghedsplejen, heriblandt Mark la Cour, var alle svært bekymrede for borgerne, efter deres arbejdsgiver gik konkurs i efteråret. Heidi Lundsgaard

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Når private plejefirmaer drejer nøglen om, risikerer ældre borgere at vente i mange timer på deres pleje.

Hver tredje, der har arbejdet i et konkursramt plejefirma, kender til borgere, der måtte vente på hjælp dén dag, deres leverandør drejede nøglen om. Det viser en undersøgelse blandt 128 konkursberørte FOA-medlemmer, som Fagbladet FOA har lavet.

I undersøgelsen angiver flere, at borgere måtte vente i mellem 5 og 24 timer på deres pleje – en enkelt endda helt op til 27 timer. Det er typisk hjælp til at komme i seng og på toilet, men også medicin og mad og drikke, som plejekrævende borgere har ventet længe på.

De var ikke blevet hjulpet i seng og hulkede af gråd og greb mig om halsen, da jeg endelig kom.

Laila Møller, social- og sundhedshjælper

Overnattede grædende i lænestol

I Halsnæs Kommune overnattede en ældre kvinde grædende i sin lænestol, fordi hjælpen aldrig kom. En tastefejl gjorde, at borgeren ikke kom med over i den kommunale hjemmeplejes system, da borgerne blev flyttet, forklarer kommunen. Derfor vidste hjemmeplejen ikke, at den pågældende borger skulle have hjælp.

Læs også: Trods plejekonkurser: 2 ud af 3 kommuner har ingen beredskabsplan

“Det var en meget ulykkelig fejl. Heldigvis ikke noget livstruende, men ubehageligt, synd for borgeren og trist for pårørende at være vidne til. Omvendt må jeg sige, at det var én ud af 90 borgere, og vi skulle have det hele på plads i løbet af meget kort tid,” siger kommunens chef for sundhed, ældre og kultur, Birgit Gundorph-Malling til Fagbladet FOA. 
 
Hun erkender, at det potentielt kunne have været livstruende, hvis det havde været en anden borger, der var blevet misset.

Læs også: Tjek de konkursplagede kommuner uden nødplan

Krænker ens faglighed

Fagbladet FOA har været i konkakt med flere, der har arbejdet i et privat plejefirma, og som giver udtryk for, at det krænker deres faglighed at se, hvordan plejekrævende borgere bliver svigtet ved konkurser.
 
En af dem er social- og sundhedshjælper Mark la Cour. Han stod uden job, efter det private plejefirma Tryghedsplejen gik konkurs sidste efterår i Assens Kommune. Få timer senere fik han en midlertidig stilling hos kommunen og var om aftenen hovedkraften bag kommunens indsats for at sikre borgerne den hjælp, flere af dem på det tidspunkt havde ventet i op mod fem timer på.
 
“Det var hårdt psykisk at besøge dem. Da jeg fortalte dem om konkursen, blev de utrygge og stillede en masse spørgsmål, som jeg ikke havde svaret på,” siger han til Fagbladet FOA og fortæller, at flere borgere både var vrede og frustrerede. De havde siddet og ventet i uvished, indtil Mark la Cour kom.

Læs også: Sosu'er: "Bare vi aldrig skal opleve en konkurs igen"

Hulkede af gråd

Også social- og sundhedshjælper Laila Møller oplevede på nærmeste hold de konsekvenser, som konkurser kan have for borgerne. Selvom det nu er to år siden, husker hun stadig, da hun dagen efter Caregruppens konkurs i Odense kørte ud til to borgere.
 
“De var ikke blevet hjulpet i seng og hulkede af gråd og greb mig om halsen, da jeg endelig kom. En af dem havde formået selv at kravle i seng, den anden havde siddet i sin stol hele natten. De havde begge to afføring og tis i bleen,” siger hun til Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev