Annonce

Tema: Stress

Pædagogisk personale bukker under for stress


Stress og udbrændthed er årsag til mere end hver anden
langtidssygemelding blandt pædagogisk personale.

Annonce

30-årige Kasper Jensen oplevede at gå ned med stress to gange på bare 18 måneder. For at komme væk fra det pressede arbejdsliv i institutionen, læser han nu videre på Pædagogisk Universitet. Tue Wettergreen-Paltorp

Af Tue Wettergreen-Paltorp
Videojournalist

Annonce

I en rundspørge, som Fagbladet FOA har foretaget blandt 125 tillidsrepræsentanter, svarer 120, at de føler sig mere stressede end tidligere. Blandt andet fordi der ikke er hænder nok, og fordi der er for mange opgaver, der stjæler tid fra børnene.

Det afspejler sig også i Københavns Kommunes egen trivselsundersøgelse fra 2015. Her peger 57 procent af de langtidssygemeldte pædagoger på stress eller udbrændthed som årsag til, at de er sygemeldt. Ifølge Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V) er der fokus på det høje antal stressramte pædagoger.

”Det hér tal skal være meget lavere,  for vi ved, det er en ond spiral for institutionerne og for medarbejderne. Jeg kan ikke garantere et lavere tal, men jeg kan garantere, at vi arbejder benhårdt på, at tallet er væsentligt lavere, når vi kommer til næste trivselsundersøgelse om to år,” siger hun til Fagbladet FOA.

Brændte sammen i Netto

30-årige Kasper Jensen fik konsekvensen af det stigende arbejdspres helt ind på livet. 

En helt almindelig indkøbstur i det lokale supermarked blev vendepunktet, hvor det gik op for Kasper, at han havde stress. Tankemylderet havde været for meget, og indkøbsposerne var fyldt med de helt forkerte varer. 

“Jeg brød helt sammen, da jeg kom ud. Jeg har aldrig tænkt, at jeg kunne få stress, og det var et kæmpe chok, at noget psykisk kan ramme en så hårdt fysisk,” fortæller Kasper Jensen om oplevelsen i supermarkedet. 

Han vendte tilbage til sin arbejdsplads efter en længere sygdomsperiode, men 18 måneder senere måtte han sygemeldes med stress igen.

Stigning i blandt pædagogmedhjælpere

En ny arbejdsmiljørapport fra FOA viser, at problemet rækker ud over pædagogerne i København. 

Ifølge rapporten føler 68 procent af pædagogmedhjælperne fra hele landet sig i meget høj grad, høj grad eller i nogen grad stressede. I 2010 var det 51 procent.

Læs også: 7 gode råd mod stress

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev