Annonce

Tema: Stress

Sådan kobler du af i ferien


Vi skal blive bedre til at kede os, lyder det fra coach Sofia Manning, der giver gode tips til at koble af i ferien.

Annonce

Især kvinder har svært ved at koble af i ferien, men det er vigtigt for både arbejdsglæde og fysisk trivsel, forklarer coach Sofia Manning.   Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Alt for mange, især kvinder, har svært ved at slappe af. Og når vi endelig har fri, har vi travlt med at sørge for, at dem omkring os har det godt.

Vi plejer vores familie, vennerne og netværket via sms, Facebook eller andre kanaler. Og så glemmer vi det vigtigste formål med at holde ferie: Nemlig at koble af.

Sådan lyder det fra coach Sofia Manning, som mener, at vi skal blive meget bedre til at kede os.

Mærk egne behov

”Mens mænd kobler af med projekter som eksempelvis at klippe hæk, så bliver kvinder ladet mest op ved at lave ingenting. Simpelthen at sidde stille og kigge formålsløst ud i luften,” siger Sofia Manning til Fagbladet FOA.

Derfor er det også tidspunkter, som bus- eller flyture, hvor vi sidder stille og ikke skal noget, der oplader os mest, forklarer coachen.

”Det er sundt at kede sig, for det er der, vi får nye tanker, tænker kreativt og bliver fyldt op med energi. Og så er det der, hvor vi mærker os selv og vores behov,” tilføjer Sofia Manning.

Mange er mellemfornøjede

Så selv om vi måske får god samvittighed ved at gøre køkkenskabene rene eller rydde blomsterbedet for ukrudt, så er det faktisk bedst at lade være, råder Sofia Manning, som har mange klienter, der er såkaldt mellemtilfredse.

”De har måske mistet arbejdsglæden, bliver hurtigt irritable og i det hele taget i tvivl, om de har det rigtige job, den rigtige mand eller det rigtige hus. For dem er det vigtigt at lære at lave ingenting, så de mærker sig selv og finder ud af, hvad der gør dem glade,” forklarer Sofia Manning.

Hun tilføjer, at får man ikke koblet ordentlig af i sin ferie, kan det ikke bare føre til manglende arbejdsglæde men i værste fald udbrændthed og stress.

Gode råd til at koble af

Er du omgivet af mange mennesker til hverdag, er det en god idé at sætte lidt tid af til at være alene. Gå eventuelt en lang tur eller tag en dag tidligere i sommerhus. På den måde får du mulighed for at tænke over, hvad du egentlig gerne vil bruge din ferie på, og hvad du har brug for.

Skriv dine personlige mål for ferien ned. Notér eventuelt også, hvilke projekter eller arbejdsopgaver du skal lægge fra dig, når din ferie starter.

Sluk telefonen de første par dage af din ferie, så du kommer helt væk fra hverdagen og arbejdslivet. Det er ok at tjekke Facebook eller nyheder i løbet af ferien, men gør det til en vane at lægge elektroniske apparater væk.

Sørg for at forventningsafstemme med din familie eller dem, du skal holde ferie med. Notér eventuelt, hvad hver enkelt gerne vil opnår med deres ferie. Har du brug for en lang gåtur for dig selv, så sæt tid af til det.

Lav en aftale med dig selv om, at du undlader at tænke på arbejde før den sidste dag i ferien.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev