Annonce

Kvinde forhindrer at blive slået i mørket

Alenearbejde

Sikkerhed for dårlig på døgninstitutioner


Knap hver tredje døgninstitution, som Arbejdstilsynet har besøgt, gør ikke nok for at sikre deres ansatte tilstrækkeligt mod vold og trusler. 

Annonce

Mange døgninstitutioner har fået et påbud fra Arbejdstilsynet, fordi de ikke sikrer deres ansatte mod vold og trusler. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Knap en tredjedel af de 210 døgninstitutioner, som Arbejdstilsynet har besøgt sidste år, sikrer ikke deres personale tilstrækkeligt mod vold og trusler.

Det viser den indsats med fokus på psykisk arbejdsmiljø på døgninstitutioner, som tilsynet netop har afsluttet.

Ved indsatsen har 63 institutioner fået påbud om at forbedre sikkerheden for personalet mod vold og traumatiske hændelser.

Trods sprængstof og pistol

”Dér, hvor vi reagerer på risikofaktoren for vold og trusler, er steder, hvor personalet arbejder med udad reagerende borgere eller patienter, men hvor stedet ikke i tilstrækkelig grad har forebyggende initiativer for at sikre medarbejdernes sikkerhed,” forklarer tilsynschef i Arbejdstilsynet Thomas Christensen til Fagbladet FOA.

Fagbladet har fået aktindsigt i de sager, hvor Arbejdstilsynet har vurderet, at medarbejderne er sikret for dårligt mod voldelige situationer.

For eksempel fik et herberg et strakspåbud, fordi ansatte ofte var alene med brugerne. Og det selvom der var en bruger, der tidligere havde været i besiddelse af både pistol og sprængstof på herberget.

Alenearbejde ofte problem

I det hele taget skyldes flere af påbuddene, at personalet arbejder alene med borgere eller patienter, der potentielt kan være voldelige.

”Der er større risiko for at komme mere alvorligt til skade ved voldsepisode, når der arbejdes alene, idet den ansatte ikke kan få tilstrækkelig hurtig og effektiv hjælp,” skriver Arbejdstilsynet i tilsynsrapporten fra herberget.

Et andet aspekt, der har givet påbud til besøgte døgninstitutioner er, hvis arbejdspladsen mangler effektive alarmeringsmuligheder, når der opstår en tilspidset situation.

Ved strakspåbud skal arbejdspladsen øjeblikkeligt efterkomme Arbejdstilsynets krav. Ved påbud med frist har den typisk et halvt år.

Hvis arbejdspladsen ikke efterkommer påbuddene, kan Arbejdstilsynet i yderste konsekvens indstille virksomheden til en retslig tiltale. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev