Annonce

Rengøring: Uddannet til faglært

Det kommunale rengøringsselskab i Rødovre er i gang med at uddanne sine medarbejdere til rengøringsteknikere. 

Annonce

Shaista Javaid (th) har bådet fået stor viden og stor stolthed ved at uddanne sig til rengøringstekniker.   Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

I Rødovre Kommune er 30 medarbejdere i kommunens rengøringsselskab, RKR, blevet uddannet til rengøringsteknikere, og mange flere af de 180 rengøringsansatte er på vej.

”Rengøringsarbejde har jo aldrig været noget særligt i de øvrige medarbejderes øjne. Men efter den første gruppe på 12 var uddannet og kom tilbage struttende af selvtillid og ny viden, gik det op for deres kolleger, at rengøring faktisk er et håndværk,” siger serviceleder Inge Jensen til Fagbladet FOA. 

Ingen bliver tvunget

Medarbejderne har altid været dygtige til at gøre rent, men rengøringsteknikerne er blevet bedre til at tage ansvar, er mere initiativrige og bedre til at snakke om, hvordan de får arbejdet til at fungere.

For nogle er det en stor beslutning at gå i gang med en uddannelse, men ingen bliver tvunget. Alle får tilbuddet, hvis de har kvalifikationerne til det.

Uddannelsen varer op til 1½ år, men man kan få merit, hvis man har erhvervserfaring. Efterfølgende kan man uddanne sig videre til serviceassistent og tage akademiuddannelse i hygiejne og rengøringsteknik.

Drømmen om en uddannelse

For Shaista Javaid var det en gammel drøm at få en uddannelse. Da hun rejste fra Pakistan, forlod hun en påbegyndt sygeplejeuddannelse. I Danmark blev hun gift, fik børn og har i 15 år arbejdet med rengøring.

”Jeg tror, jeg var den første, der sagde ja, da vi fik muligheden præsenteret,” siger hun. Samtidig var hun nervøs for, om hun kunne gennemføre uddannelsen, for hun havde svært ved at skrive dansk. Hun taler sproget flydende, for det har hun lært i de mange år på en dansk arbejdsplads.

Uddannelsen har ikke bare givet hende viden om hygiejne, dosering og rengøringsteknik, men også en meget stor stolthed. Og hun holder øje med, om der opstår en mulighed for at uddanne sig til serviceassistent.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev