Hans Jørgen prøvede kræfter med kæmpe-bowling og kastekonkurrence: ”Man bliver jo overrasket af og til”
Kappestrid, kammeratskab og pølser var på programmet, da fem plejecentre i Halsnæs Kommune mødtes til OL.
10. september 2023
Til lyden af hujende og glade tilråb triller bowlingkuglen roligt og træfsikkert mod de forvoksede kegler, der står nogle meter længere fremme.
Fem af keglerne vælter med et hult dunk, da de rammer gårdhavens asfalt.
70-årige Hans Jørgen Christensen udbryder ”sådan!” af sit eget kast og ler tilfredst. Der er ingen tvivl om, at han har publikum med sig: Hans gråhårede holdkammerater klapper bifaldende fra sidelinjen, og den sosu-hjælper, der sørger for, at holdet når rundt til alle discipliner, vifter ivrigt med sine pomponer, mens hun hepper energisk.
Da sosu-hjælperen gør mine til at rejse keglerne op igen, udbryder en af plejehjemsbeboerne med en forsigtig stemme, der næsten drukner i baggrundsstøjen:
”Jamen, keglerne skal da ikke stilles op endnu. Man skal jo skyde to gange først”.
”Hun har engang bowlet professionelt,” lyder det fra Hans Jørgen Christensen.
”Det er meget sjovt. Men i dag spiller vi jo på en lidt anden måde. Det er ikke fordi, vi snyder – men det vigtigste er, at alle, der har lyst, er med”.
Aktiviteter for alle
Onsdag den 30. august var en ganske særlig festdag på Hundested Plejecenter i Halsnæs Kommune i Nordsjælland. Det var nemlig første gang, at man bød kommunens øvrige plejecentre velkommen til en kæmpe olympiade, hvor hold fra de fem forskellige steder skulle dyste mod hinanden i syv aktiviteter.
Om formiddagen kunne man derfor opleve en forventningsfuld summen, da op mod 60 ældre i en lind strøm bevægede sig ind i plejecenterets gård med hjælp fra plejepersonale, rollatorer og kørestole.
Selvom plejecenterets indgang i dagens anledning var udsmykket med store, vejrende stofstykker i OL-logoets karakteristiske blå, gule, røde, sorte og grønne farver, stod programmet hverken på løb, atletik eller svømning.
Aktiviteterne var derimod udviklet og udvalgt specifikt til dagen. Deltagerne kunne blandt andet prøve kræfter med hjemmelavet airhockey, at trille bolde gennem huller i et bord og med en post, hvor man skulle kaste med små sandsække, så de landede på felter på et udspredt lagen. Øvelser, der – foruden at være rehabiliterende – er sjove og egnede til ældre menneskers fysiologi.
”Det er ikke alle, der er i stand til at gøre de samme ting. Men alle, der vil, får mulighed for at være med i dag. Og man bliver jo også overrasket af og til. En lidt forsigtig kvinde kan pludselig vise sig at være den absolut bedste til at kaste små sandpuder igennem en plade med udskårne huller i, og det er jo meget hyggeligt,” siger Hans Jørgen Christensen, der har boet på Hundested Plejecenter siden pinsen sammen med sin kone.
Fællesskabet bliver styrket
Hans Jørgen Christensen fortæller, at de mange sociale arrangementer, som bliver holdt på Hundested Plejecenter, både styrker fællesskabet mellem beboerne på de forskellige afdelinger, men også mellem de forskellige plejecentre.
”Vi kommer hinanden meget ved sådan en dag som i dag, og det er jo rigtig hyggeligt. Sådan et arrangement som i dag gør jo, at vi beboere får snakket sammen på kryds og tværs, så det er jo dejligt,” siger Hans Jørgen Christensen. Han understreger samtidig, at der dog også til hverdag er masser fællesaktiviteter på plejecentret, blandt andet billard, musikarrangementer, fredagsbar og fællestræning.
For medarbejderne på plejecenteret er det også tydeligt, at det giver stedets beboere noget helt særligt at være sociale, aktive og bryde den daglige trummerum. Walesch Glendorf, der har arbejdet som sosu-hjælper på Hundested Plejecenter i tre år, er overrasket over, hvor mange beboere, der deltager i arrangementet. Men hun er sikker på, at de går glade hjem igen, når begivenheden slutter:
”Det betyder meget for dem at føle, at vi støtter dem og har et godt samarbejde. Vi hepper på dem og har en høj energi. Så føler de, at vi alle er i samme båd og har det sjovt med hinanden. Og vi prøver at opfordre dem til at deltage og bruge lidt kræfter, så de kan få nogle gode oplevelser med hjem,” fortæller sosu-hjælperen.
Plejehjem-OL ville aldrig ske uden frivillige
Det er ikke kun beboere og medarbejdere, der er til stede under festlighederne. Også Mette Sofie Haulrich, der er leder af Hundested Plejecenter, går rundt og snakker med beboerne og giver en hånd med, hvor det behøves. Hun fremhæver, at hele formålet med dagen er, at de ældre skal have frisk luft, bevæge sig og ikke mindst grine sammen på tværs af plejecentre.
”Det er i bund og grund det, vi går allermest op i: At livsglæde, meningsfulde relationer og gode oplevelser skal være en del af livet – hele livet,” lyder det fra Mette Sofie Haulrich, der understreger, at et arrangement af denne størrelse kun har kunnet lade sig gøre med hjælp fra plejecenterets støtteforening og frivillige.
I foråret blev støtteforeningen dannet af en gruppe frivillige, og det var netop de ildsjæle, der sidenhen fik idéen til at holde OL. Foreningen søgte forskellige puljer penge, der er gået til at købe træningsredskaber – også til kommunens øvrige plejecentre, så de fik mulighed for at træne til OL på lige vilkår. Foruden medaljer til alle deltagere er de ekstra penge blevet brugt på at byde alle mand på grillpølser, kartoffelsalat og lidt læskende drikkevarer til at slutte dagen af med.
”De penge ville vi jo desværre ikke kunne tage ud af vores eget budget, og det er kun med den kæmpe praktiske hjælp fra vores fantastiske frivillige, vi har kunnet løbe arrangementet her af stablen,” siger plejehjemslederen.