Sømand sætter syv sosu’er på plads

Med sydfynske smil på læberne måtte sosu’erne Louise Andersen, Maja Rasmussen, Maria Busborg Jørgensen, Maria Haladyn, Sara Darling Berg Jørgensen, Lilian Hansen og sektorformand Louise Brandstrup bøje sig i støvet for sømanden René Svedstrup: det gode arbejdsfællesskab bygger på et fundament af regler og aftaler. Iben Gad

Arbejdsfællesskaber og stolthed over fagbevægelsens resultater er vigtige nøgleord. Det understregede den første af kongressens fire temadebatter, hvor en fynsk skibsfører pludselig kom i centrum.

09. oktober 2019

Syv sosu’er fra FOA Sydfyn var rørende enige, da de under kongressen blev bedt om at udpege FOAs vigtigste redskab til at sikre medlemmerne et godt arbejdsmiljø.

”At vi styrker arbejdsfællesskabet,” lød deres svar.

Det var den 8. fynbo ved bordet – René Svedstrup, skibsfører på færgen mellem Svendborg, Skarø og Drejø – ikke enig i. Han pegede på, at det vigtigste redskab er at håndhæve de love, regler og aftaler, der er indgået. Og hans argumenter bragte de syv sosu’er i tvivl.

”Skibet sejler ikke, hvis bemandingen ikke er i orden. Men det gør plejehjemmene og sygehusene,” sagde Louise Brandstrup, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Sydfyn, da hun indviede resten af kongressen i bordets diskussion.

Det skete som led i den første af de fire temadebatter, der finder sted i Odense som finale på den intensive medlemsdebat, der har været op til kongressen. Her har FOA modtaget flere end 15.000 medlemsbidrag fra hele landet, og nu skal de mange meninger, beretninger og håb bindes sammen til forbundets nye målprogram.

 

Fynske Florence Nightingales


Den første temadebat handlede om arbejdsmiljø og arbejdsvilkår, og det var forbundssekretær Helena Mikkelsen, der fik lov til at give bolden op.

 

”I arbejdet med mennesker er tid til opgaven vigtig for at kunne levere velfærd i verdensklasse. Tid er også vigtigt, for at kunne bruge sin faglighed for at levere velfærd i verdensklasse. Men det kræver ordentlige arbejdsvilkår,” sagde hun blandt andet – og tilføjede:

”For alle FOAs faggrupper.”

Ved det sydfynske bord var Louise Brandstrup ikke i tvivl om, at hun og de seks andre sosu’er havde svaret ud fra deres ærligste overbevisning, da de pegede på arbejdsfællesskabet som den vigtigste faktor for et godt arbejdsmiljø.

”Sosu’erne brænder så meget for deres job, at det godt kan virke som frivillighed. De møder tidligere, end de skal, og er nok så meget Florence Nightingale, at de glemmer sig selv. I min verden er fundamentet for vores arbejdsfællesskab love og regler. På færgen ’Højestene’ er vi to mand, men hvis den ene ikke dukker op, bliver vi liggende i havnen,” siger René Svedstrup og suppleres af Louise Brandstrup.

”Den vinkel havde vi ikke. Men René har jo en pointe. Du må gerne skrive, at sømanden satte syv sosu’er på plads.”

 

Fylder stor sko ud

Sosu’erne havde dog fat i kongressens lange ende. Over halvdelen af de delegerede pegede på ’arbejdsfællesskabet’ som det vigtigste redskab for et godt arbejdsmiljø. Flere delegerede – deriblandt Carsten Jørgensen fra FOA Horsens – hæftede sig dog ved, at ’nærværende ledere’ er en afgørende forudsætning.

 

”Hvis de tør se de ansatte i øjnene, kan arbejdsfællesskabet blive godt,” sagde han.

Temadebattens andet spørgsmål handlede om, hvordan FOA bedst bruger arbejdsmiljøet til at organisere (flere) medlemmer. Her formulerede Tony Bjarkholm, relativt ny tillidsrepræsentant på et bosted i det københavnske nordvestkvarter, en holdning, som gik rent ind.

”Tillids- og arbejdsmiljørepræsentanterne er frontsoldaterne. Vi skal være stolte af os selv,” sagde Tony Bjarkholm og uddybede bagefter det standpunkt over for Fagbladet FOA:

”Meget af det, som vores olde- og bedsteforældre byggede op, bliver i dag taget som en selvfølge. Det er som om, vi har glemt historien og glemt det fælles mål. Jeg bliver selv voldsom stolt, når jeg en dag som i dag ser de røde faner blive båret ind. Det er nogle meget store sko at fylde ud, og jeg gør mit bedste … selv om jeg kun bruger størrelse 40.”

De tre sidste temadebatter fokuserer også på medlemmernes vilkår og handler om faglig udvikling, nedslidning og retfærdig løn.