Sket i ugen:Kommune overvågede GPS-trackere på hjemmeplejebiler – nu er der anlagt sag
Overvågede hjemmeplejebiler, 35 børn uden pasningsordning og flere nye måder at fastholde elever på social- og sundhedsområdet samt et nedbrud, der ramte nødkald. Fagbladet FOA har samlet et overblik over ugens vigtigste historier.
29. november
November nærmer sig sin afslutning, og Fagbladet FOA giver dig et overblik over ugens vigtigste historier fra Velfærdsdanmark.
GPS-trackere på hjemmeplejens biler
Faaborg-Midtfyn Kommune har indsamlet og gemt data fra GPS’er i kommunens hjemmebiler til at overvåge de ansattes effektive arbejdstid. Det mener Forhandlingsfællesskabet, som derfor har anlagt sag mod kommunen. Det skriver Sundhedsmonitor.
Medarbejderne i hjemmeplejen var ikke blevet gjort opmærksom på, at det GPS-system, der var installeret i kommunens biler, kunne kontrollere de ansattes effektive arbejdstid. Ifølge Forhandlingsfællesskabet skulle kommunen have varslet brugen af GPS-systemet til kontrol af hjemmeplejens effektive arbejdstid med seks uger. Og varslet skulle ”som minimum” indeholde oplysninger om kommunens ”driftsmæssige begrundelser, hvilke oplysninger der tilvejebringes og håndtering af disse oplysninger,” står der i anklagen.
Sagen kører som en voldgiftssag, og Fagbladet FOA følger sagens udvikling.
Deltids-sosu-uddannelse
I Herning har man taget nye midler i brug for at få flere ind på social- og sundhedsuddannelserne. Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland har oprettet en ny deltidsuddannelse, så det er muligt at tage uddannelsen til social- og sundhedshjælper eller -assistent med 24 timers studietid om ugen. Den studerende får de samme kompetencer som ordinære elever, men undervisning, oplæring og løn strækkes over længere tid. Det skriver Herning Folkeblad.
”Der er en gruppe mennesker, som ikke kan holde til at arbejde fuld tid, men måske med færre timer om dagen kan tage en uddannelse. Der er brug for dem,” siger Joan Hansen, som er formand for social- og sundhedsudvalget for Venstre i Herning Kommune.
Studerende på deltidsuddannelsen får en løn på cirka 15.600 kroner om måneden svarende til de 24 timer pr. uge, og forløbet strækker sig over op til to år og seks måneder.
35 børn uden pasning
Den lille ø midt i Kattegat, Samsø, måtte mandag vinke farvel til den ene af øens to daginstitutioner, Samsø Børnehus, som er blevet erklæret konkurs.
Konkursbegæringen kommer, efter at økonomien i Samsø Børnehus, ifølge Kristoffer Kashani Højsleth, lokalreporter hos TV 2 Østjylland, i længere tid har været stram. Lønkroner til at dække sygemeldinger og vikarlønninger i perioder er den væsentligste årsag til institutionens økonomiske udfordringer, siger han.
Den kommunale børnehave, Rumlepotten, som er øens anden institution, har en gennemsnitsnormering på omkring 45 børn, mens Samsø Børnehus havde cirka 35 børn tilknyttet. Det er altså næsten halvdelen af øens børnehavebørn, der lige nu står uden en pasningsordning.
Indtil videre har forældrene og medlemmer af børnehusets bestyrelse stablet en nødpasningsordning på benene, hvor private hjælper til.
”De ansatte er nedtrykte over den meget triste situation, de er endt i, og de er usikre på fremtiden,” siger lokalreporter hos TV 2 Østjylland, Alexander Kloppenborg Lunde.
Frafald dykket med 57 procentpoint
Og til slut en lille solstråle. I Nyborg Kommune har man siden midten af 2022 haft et forløb om mental trivsel og refleksion for elever på social- og sundhedsuddannelserne. I perioden frem til i dag er elevernes frafaldsprocent dykket med 57 procentpoint – fra et frafald på 60 procent til et frafald på tre procent. Det skriver Sundhedsmonitor.
”De bliver undervist i mental sundhed og får hjælp til at reflektere over deres eget liv og arbejdsliv. Netop med henblik på, om vi kan forebygge, at de frafalder uddannelsen,” siger Solveig Christiansen, som er kommunens sundheds- og ældrechef.
Elev Bettina Watson Nielsen deltog i 2023 på kurset. Ifølge hende var der skepsis fra flere af deltagerne, blandt andet fordi de ”skulle ud i naturen og for eksempel kramme et træ”.
”Der tænkte mange nok ’hvad pokker er det for noget’. Men vi havde nogle rigtig gode snakke om, for eksempel hvad der kan være drænende i det her job, og hvordan vi så kan tanke op på energi. Hvis man for eksempel har været sammen med demensramte borgere, der råber, så har vi lært, hvordan vi får koblet af, så vi ikke tager det med hjem til familien,” siger hun i en pressemeddelelse.
TDC-udfordringer ramte også hjemmeplejen
Og sidst men ikke mindst så skal vi forbi TDC's udfordringer torsdag sen eftermiddag, der gav deres tre millioner kunder store problemer med telefoni. Nedbruddet påvirkede både alarmcentraler, myndigheder og arbejdspladser. Blandt andet oplevede flere kommuner problemer med nødkald til hjemmeplejen i forbindelse med nedbruddet.
TV2 Kosmopol kunne blandt andet berette, at Brøndby Kommunes hjemmepleje var blevet ramt af delvise nedbrud på deres nødkald.
Fredensborg Kommune skrev også på sin hjemmeside, at hjemmeplejen havde sat et beredskab op. Og Køge Kommune meldte om samme udfordringer.
Torsdag aften omkring klokken 20 var der styr på telefoniproblemerne hos TDC, og alle kan atter ringe 1813 og 112 ved akut brug for sundhedsfaglig hjælp.