Leder:Hvad gør du for dig selv?

Døden er del af jobbet, når du arbejder med mennesker. Men det kan være svært at finde råd til, hvordan man skal tackle sine følelser. Rasmus Hargaard Breum

Hvis du googler sorg og dødsfald, bliver du bombarderet med, hvad du skal gøre for at hjælpe andre i sorg.

01. september

Du får lige en krammer, inden jeg skriver om noget megavigtigt. Og hvis min skriftlige krammer ikke virker, så læs den rørende historie om Annette Månsson og få et smil på læben.

Til sagen: Jeg har et spørgsmål til dig: Må du hviske: ’Godt, det ikke er mig’, inden du skal ind til to sørgende forældre, der lige har mistet deres barn?

Er det ligefrem en god idé? Er du uprofessionel, hvis du føler sorg, når en borger dør? Eller er du et dårligt menneske, hvis du ikke føler noget? Det er let at føle skam og skyld i sådan en situation.

Men døden er også en del af jobbet, når du arbejder med mennesker. Derfor har vi spurgt Iver, Daniel, Henriette og Claus, der alle oplever døden som en del af deres arbejde, hvad der fylder for dem. Jeg får en klump i halsen, når jeg læser, hvordan sygehjælperen Henriette beskriver, at døden også kan være en lettelse.

Hvis du googler sorg og dødsfald, bliver du bombarderet med, hvad du skal gøre for at hjælpe andre i sorg. Men på redaktionen synes vi, at det er slående, hvor svært det er at finde råd til, hvordan medarbejdere bedst tackler svære følelser i forbindelse med borgere, der dør.

På side 21 har vi derfor forsøgt at samle nogle input til dig.

De handler ikke om, hvad du kan gøre for andre, men hvad du kan gøre for dig selv – og hvordan du som professionelt menneske kan tænke om de følelser, du får, når du møder døden på dit arbejde.

Lederen er bragt i det trykte Fagbladet FOA.