Kovending i ministeriet: Ny usikkerhed om tredje stik til krydsvaccinerede
I søndags var det ”sundhedsfagligt bedst” at tilbyde endnu et stik med coronavaccinen til krydsvaccinerede. Men nu har Sundhedsministeriet trukket sin udmelding tilbage, fordi den sundhedsfaglige vurdering endnu ikke er færdig, lyder det.
27. juli 2021
Først var det ”sundhedsfagligt bedst at tilbyde endnu en dosis mRNA-vaccine til personer, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen og andet stik med en mRNA-vaccine.”
Sådan lød det fra Sundhedsministeriet i søndags.
Men mandag eftermiddag lød meldingen pludselig, at det var en fejl. Den sundhedsfaglige vurdering var nemlig endnu ikke er færdig, og ministeriet ved ikke, hvornår den bliver det.
I Sundhedsministeriets nye udmelding hedder det, at "det er sundhedsfagligt tilstrækkeligt at tilbyde én dosis mRNA-vaccine til personer, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen," og at et eventuelt tredje stik først vil kunne ske, når hele vaccineudrulningen er gennemført, og når den sundhedsfaglige vurdering er færdig. Det skriver DR.
Det er altså ikke længere sikkert, at krydsvaccinerede får tilbudt et stik nummer tre med coronavaccine.
"Vi nåede lige at glæde os"
I Danmark er der knap 150.000 frontpersonaler, der har fået en krydsvaccine, altså første stik med AstraZeneca og stik nummer to med enten Pfizer eller Moderna. De kan komme i klemme, hvis de ønsker at rejse udenfor EU og Schengen, fordi ikke alle lande accepterer en krydsvaccine som en fuldgyldig vaccine.
Krydsvaccineret sosu-assistentelev kan ikke besøge sine forældre i Thailand
Et land, som giver krydsvaccinerede problemer, er Thailand. Her havde 47-årige social- og sundhedsassistentelev Maneewan Choksawas, som er krydsvaccineret, og hendes mand Holger Wentzel Olsen planer om at rejse hen for at besøge Maneewans forældre.
”Vi nåede lige at glæde os over, at vi havde udsigt til at kunne besøge dem til vinter. Så ville der være gået 26 måneder, hvor vi ikke har set dem. Men nu er vi blevet slået tilbage til den her usikkerhed igen. Bliver det mon til noget?” siger Holger Wentzel Olsen.
”Det, der står tilbage for os, er, hvorfor det er så magtpåliggende for sundhedsmyndighederne at forhindre os i at få et tredje stik? Der er jo masser tider og vacciner,” siger han.
Social- og sundhedsassistent: Jeg føler mig til grin
Også krydsvaccinerede Jannie Cederlund, som er social- og sundhedsassistent på lungemedicinsk afdeling på Næstved Sygehus, havde planlagt en rejse til Thailand til oktober og igen til januar. Hun nåede også at glæde sig kort, da meldingen om et tredje stik kom. Men den glæde fik en brat ende.
Krydsvaccineret sosu: Myndighederne har ladt os i stikken
”Jeg er simpelthen så frustreret. Hvad bilder de sig ind? Jeg nåede lige at være glad. Jeg føler mig til grin og overladt til mig selv igen,” siger Jannie Cederlund.
Jannie pointerer, at hun i det mindste "kun" går glip af en rejse, hvor Maneewan og hendes mand ikke kan besøge deres familie.
”Det er forfærdeligt for de familier, der ikke kan besøge hinanden. Det sker bare, fordi hun har været uheldig og har fået den vaccine, fordi hun er sundhedspersonale. Det er utilgiveligt,” siger Jannie, som efterlyser, at myndighederne finder en løsning hurtigst muligt for al det sundhedspersonale, som nu er i klemme.
”Vi har kæmpet i starten og passet på patienter, og så behandler de os sådan nu. De kan ikke være det bekendt. Jeg føler mig stadig ladt i stikken," siger hun.
FOA: Kom hjem fra ferie, Heunicke
Hos FOA kalder formand for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann, Sundhedsministeriets skiftende udmeldinger for et 'cirkus' og sætter spørgsmålstegn ved, hvad det er, der skal undersøges.