Kommuner henter nye opgaver hjem
Rotter, legepladser, droner og færger er eksempler på opgaver, som to kommuner nu har valgt selv at stå for. Sektorformand i FOA opfordrer flere kommuner til at følge trop.
04. marts 2021
”Jobbet som rottefænger er lige mig”, siger Frederik Poulsen. Han er 46 år og teknisk servicemedarbejder i Holbæk Kommune. Frederik kan godt lide, når dagene ikke bare ligner hinanden.
Derfor sagde han straks ja, da han fik muligheden for at blive en af Holbæk Kommunes nye rottefængere, efter at politikerne havde valgt at hjemtage den opgave.
”Jeg startede som rengøringsassistent for 20 år siden, og så fik jeg mere og mere ansvar for at vedligeholde bygningerne med småreparationer af rør, toiletter, lys og ad den vej kom jeg ind over servicearbejdet. Og siden november har altså også været rottefænger,” siger Frederik Poulsen.
Nu reagerer politikerne på Stephanes sag: ”Tudetosset at sende ham hjem”
Kommuner overtager opgaver
Listen med kommunale arbejdsopgaver bliver længere og længere i takt med, at flere kommuner overtager arbejdsområder fra private firmaer.
I Assens Kommune er driften af færgen til Baagø blevet hentet hjem på kommunale
hænder, mens Holbæk Kommune har overtaget både skadedyrsbekæmpelse, tilsyn medlegepladser og droneovervågning.
I FOA Odense er sektorformand Betina Schwertfeger fint tilfreds med, at Assens
Kommune nu selv skal sejle Baagø-færgen.
”Det er godt. Det giver ingen mening, at private udbydere tjener penge på det offentlige,” siger hun.
Ifølge Holbæks viceborgmester, John Harpøth (DF), skyldes hjemtagningen af opgaver i Holbæk blandt andet, at de eksterne leverandører gennem et stykke tid ikke har levet op til deres aftaler med kommunen.
”Vi kunne heller ikke acceptere alle de henvendelser fra borgerne, som var meget
utilfredse med den eksterne service,” siger han og tilføjer, at skadedyrsbekæmpelse
næppe bliver den sidste opgave, kommunen tager hjem.
Jytte troede, hun skulle have seniorpræmie – i stedet måtte hun gå op i tid
En fantastisk god idé
I FOA er Teknik- og Servicesektorens formand, Reiner Burgwald, begejstret for tendensen.
”Det giver vores medlemmer mulighed for kompetenceudvikling og for at varetage flere
beslægtede opgaver inden for det, der i forvejen er deres område,” siger han og og tilføjer:
”Det er relativt nyt, at man for eksempel hjemtager skadedyrsbekæmpelsen, og med
hensyn til godkendelse af legepladser synes vi, at det er en fantastisk god idé. Ja, det kan godt undre, at man ikke har gjort det i flere kommuner,” siger Reiner Burgwald.
Den nye titel krævede dog viden og oplæring og en tur på skolebænken, fortæller Frederik Poulsen:
”Ja, det skal jeg lige love for. Det er med love og paragraffer og giftreglementer af en anden verden. Det var rimeligt svært, for der var meget ny læring for mig, hvor man virkelig skulle have lyttebøfferne ude og suge til sig, men vi gik igennem,” fortæller Frederik Poulsen om den fire dage lange efteruddannelse.
På vogn hos de erfarne
Siden er han – som andre nyuddannede rottefængere – blevet sidemandsoplært af erfarne kolleger, som har vist, hvordan man går i krig med de firbenede skadedyr på egen hånd.
”Vi skal lige være med på en vogn hos de erfarne rottebekæmpere, så vi også får praktisk erfaring med, hvordan man snakker med kunderne og så videre,” siger Frederik Poulsen.
En kommunal rottefænger skal nemlig ikke kun kunne levere glade budskaber, og derfor skal han også lære at håndtere borgere, der ikke har lyst til at følge et påbud.
”Kan jeg nu være myndig og formanende nok, hvis jeg for eksempel skal bede borgeren om at fjerne 50 meter hæk, som er groet op langs bygningen? Det skal man jo kunne fremføre med et smil på læben,” siger han.