Hvor skal din nye kollega komme fra? Her er 3 fede idéer
I bedste Løvens Hule-stil havde fire kvalificerede personer sat sig til rette i stolene i FOAs telt på Folkemødet. Klar til at høre ideer, de ville investere i.
16. juni 2023
Vi lever længere, og der bliver flere ældre. Samtidig flygter medarbejderne enten helt fra omsorgsfagene, er på deltid eller skifter til det private. Vi mærker allerede nu problemet, og prognoserne siger, at det kun bliver værre.
Så hvordan løser vi manglen på arbejdskraft på ældreområdet?
Det var det, som idémagerne skulle komme med deres allerbedste løsning på. Fire løver skulle vurdere buddene. Det var forbundsformand i FOA Mona Striib, ældreminister Mette Kierkgaard (M), social- og sundhedsassistentelev Kurt Rudolph Vandborg og borgmester i Gentofte Kommune Michael Fenger (K).
Idé nummer 1: Kun fuldtid
De første, der skulle pitche deres idé for 'Løverne', var social- og sundhedsassistent Helle Andreasen, som også er indehaver af titlen Årets TR, og borgmester Emil Blücher (LA) fra Solrød Kommune:
”Vi skal have alle stillinger slået op på fuldtid, så alle kommer på fuldtid. For der er fleksibilitet ved at gå op i tid. Jeg fik indflydelse på vagtplanen,” sagde Helle Andreasen, der selv er på fuldtid.
Desuden lagde de vægt på, at man har mere tid til at løse sine arbejdsopgaver, når man er på fuldtid.
”Når medarbejderne går op i tid, bliver hverdagen mindre stresset. Man kan afslutte sit dokumentationsforløb og runde opgaverne af. Det giver en større arbejdsglæde,” fortalte Emil Blücher.
Helle Andreasen har på sin arbejdsplads erfaret, at der er flere, som er villige til at gå på fuldtid, hvis de hører om de økonomiske fordele.
”Jeg har taget en snak med mine kolleger, hvor jeg laver regnestykket i forhold til, hvad det betyder for deres løn. Og der siger de, at det kan de da godt se. Nogle flere arbejdstimer kan godt betyde en forskel på 3.000 kroner,” sagde hun.
Idé nummer 2: Vi styrer det selv
Den anden idémager, der blev kastet for Løverne, var plejehjemsleder Mette Færch Jessen fra Valby Friplejehjem. Her har ansatte og de 48 borgere rigtig god erfaring med at organisere arbejdet i små, selvstyrende teams.
”Hos os klarer medarbejderne det meste selv. Om morgenen klokken otte er der et møde på et kvarter, hvor de bruger en stor tavle til at fordele opgaverne imellem sig. Derefter går de ud til borgerne. Det samme gentager sig, når aftenvagten starter. På andre tidspunkter af dagen har vi feedback-møder, hvor vi tjekker op på borgernes tilstand,” fortalte Mette Færch Jessen og nævnte et konkret eksempel:
”Hvis der er en borger med diabetes, der skal have besøg af en fodterapeut, så skrev medarbejderen før i tiden en gul post it-seddel, som havnede på sygeplejerskens bord sammen med alle de andre sedler. I dag tager social- og sundhedshjælperne og
-assistenterne selv kontakt til fodterapeuten. Vi skubber ikke opgaverne rundt mellem hinanden.”
Plejehjemslederen understregede, at øvelsen kræver tålmodighed og en god organisering, som eksempelvis sikrer, at det rigtige antal medarbejdere er på arbejde.
Ifølge Mette Færch Jessen er medarbejdernes sygefravær faldet fra 11 til 3-4 procent, og der kommer langt flere ansøgere fra uddannede og elever.
”For de ældre er det også en kæmpe fordel. Før kunne de i løbet af dagen få besøg af fire forskellige personer. Nu kan én medarbejder løse hele opgaven.”
Idé nummer 3: Alle skal arbejde
Den sidste idémager, der fik foretræde for Løverne, var kursuschef Kim Madsen fra SOSU Esbjerg. Social- og sundhedsskolen har succes med at få mennesker med udenlandsk baggrund ind i faget.
”Da vi gik i gang, var der alene i Varde Kommune 600 arbejdsdygtige mennesker, som ikke brugte deres oprindelige uddannelse, og som ikke var i arbejde. Det kunne for eksempel være medfølgende ægtefæller, som gik derhjemme,” fortalte han.
Skolen oprettede til en start 25 trainee-stillinger og fik 50 ansøgninger. Næste gang fik de 150 ansøgninger.
”Trainee-forløbet er en vekselvirkning mellem praktik ude på plejehjemmene og ophold på skolen, hvor de blandt andet får styr på sproget og faget. Dernæst glider de over i en elevstilling til enten social- og sundhedshjælper eller -assistent. Nu er vi oppe på 100 personer, som enten er igennem eller er på vej,” berettede Kim Madsen.
Selv om der er grund til at rose rekrutterings-initiativet, gjorde han selv opmærksom på en stor torn:
”Hvis en trainee-ansøger allerede har en uddannelse fra hjemlandet, bliver hun eller han fravalgt til forløbet. Sådan er reglerne i dag. Det er så ærgerligt, og det betyder, at branchen går glip af dem.”
Løvernes dom – og et enkelt løfte
Efter alle idéerne var blevet pitchet, skulle løve-panelet forholde sig til, om de var inde eller ude. De tre idéer fik alle ros med på vejen som brugbare og gode metoder, der har potentiale til at være en del af løsningen. Men Løverne valgte også at fremhæve det forslag, de troede mest på.
For Mona Striib var det særligt idé nummer 1, der faldt i hendes smag.
”Idéen om fuldtid er et forslag, jeg synes enormt godt om. Sygefraværet falder, og den faglige kvalitet stiger.”
Samme holdning havde Kurt Rudolph Vandborg, der beskrev idéen som god, hvis man tager hensyn til eleverne.
”Jeg ved, at det kan være hårdt for elever at være på fuldtid. Jeg er dog glad for at høre, at man i Solrød prioriterer at tale med eleverne, og at eleverne tager færre borgere, så det ikke bare bliver billig arbejdskraft,” sagde han.
For Michael Fenger var det idéen om de selvstyrende teams.
”Rent politisk står jeg for, at man har et større indflydelsesrum. Mindre kontrol er godt. Desuden har plejehjemmet nedbragt sygefraværet og personaleomsætningen,” sagde han - på trods af, at han dog ikke kunne bidrage med eksempler på selvstyrende teams fra sin egen kommune.
Selvom ingen af Løverne ville smide alle deres sparepenge i SOSU Esbjergs succes med rekruttering af sosu-elever med udenlandske rødder, kom ældreminister Mette Kierkgaard med et slags løfte.
”Der, hvor jeg kan gøre den største forskel, er ved at forsøge at gøre det nemmere at få udenlandsk arbejdskraft ind i faget. Selv om det ikke er mit lovgivningsområde, vil jeg gerne tage pointen med tilbage og se på, om det er en barriere, som vi kan gøre noget ved,” sagde ministeren.