Aftale om frivilligt ekstraarbejde opsagt efter kæmpebesparelser i Slagelse
Det er slut med frivilligt ekstraarbejde i ældreplejen i Slagelse Kommune, efter at kommunen sidste uge vedtog en massiv spareplan. ”Vi er bange for at medarbejderne knækker på det her,” siger sektorformand i FOA Vestsjælland.
08. juni 2022
Det var ikke, fordi der ikke var huller nok i vagtplanerne i forvejen.
Men de huller bliver nu kun større på plejecentrene i Slagelse, når besparelser på 115 millioner kroner i resten af 2022 – heraf omkring 26 millioner kroner på ældreområdet – som byrådet i Slagelse Kommune stemte igennem i sidste uge, bliver effektueret.
Besparelserne betyder blandt andet, at 44 ansatte – primært på plejehjem – i Slagelse Kommune er blevet prikket og nu er varslet opsagt, hvoraf 15 er blevet opfordret til at søge vakante stillinger.
”Vi ved, at medarbejderne er massivt pressede i forvejen, og vi forventer, at presset for at tage ekstravagter bliver endnu større nu. Vi er bange for, at medarbejderne knækker på det her, og derfor har vi opsagt aftalen om frivilligt ekstraarbejde,” siger Ann Søgaard, der er sektorformand for Social- og Sundhed i FOA Vestsjælland.
Eller som afdelingsformand Niclas Riise sagde i en video på Facebook:
”Vi har et hul i plejen. Det skal ikke fyldes med medarbejdere, der af deres gode hjerte tager ekstravagter til en lavere pris, end det koster efter overenskomsterne.”
Læs også: Kæmpebesparelser i kommune vedtaget trods modstand: ”Fuldstændig hul i hovedet”
Gælder fra 1. oktober
Aftalen om frivilligt ekstraarbejde er bibeholdt i Agersø og på Omø, fordi FOA-afdelingen vurderer, at det er nødvendigt med aftalen om frivilligt ekstraarbejde, for at plejen hænger sammen, lyder det fra Ann Søgaard. I resten af Slagelse Kommune har opsigelsen af aftalen tre måneders varsel.
Det betyder, at aftalen om frivilligt ekstraarbejde udløber 1. oktober, hvorefter arbejdsgiver ikke længere kan planlægge vagtplanen ved at spørge medarbejderne, om de kan arbejde over. Men arbejdsgivere kan herefter stadig pålægge medarbejderne ekstraarbejde.
”Vi opsiger dem, fordi det ikke skal være muligt at planlægge med ekstraarbejde til en lavere pris, samtidig med at man skærer ned på personale og ændrer de rammer, der arbejder under. Vi er klar over, at konsekvensen bliver, at det bliver endnu sværere at få vagtplanerne til at hænge sammen, end det allerede er i forvejen,” siger Ann Søgaard om det planlagte ekstraarbejde, der har en lavere sats end det beløb, medarbejderne får for overarbejde, fordi det netop er planlagt.
Medarbejdere vil søge væk
- Kan opsigelsen af aftalen sammenlignes med den måde sygeplejerskerne nægtede at tage ekstra vagter og stoppe med at være fleksible under sygeplejerskestrejken?
”Det er ikke det primære. Det primære er, at vi er bekymrede for det pres, medarbejderne arbejder under og det arbejdsmiljø, de arbejder i,” siger Ann Søgaard, der er ved at danne sig et fuldt overblik over situationen.
”Det vil få store konsekvenser for plejen som helhed. Det er jeg slet ikke i tvivl om,” siger hun.
”At man ændrer på medarbejdernes vilkår, og skærer ned i antallet personaler. Og hvis man ser på det øvrige, som nu bliver fjernet, som for eksempel demenskoordinatorerne, som man nu mener, at sundhedspersonalet kan klare, så bliver det ganske forfærdeligt for vores demente borgere,” siger hun og peger på konsekvenserne:
”Der vil være en del, der søger væk. Og så vil der komme et øget sygefravær på grund af presset.”
Kvaliteten bliver ikke den samme
Også børne- og ungeområdet i Slagelse Kommune bliver hårdt ramt af besparelserne, hvor der skal spares 32 millioner kroner i de resterende syv måneder af 2022. Og konsekvenserne er tydelige – alene i det 60 sider lange sparekatalog, der blev lagt ud forud for vedtagelsen:
”… hovedparten af de fremlagte besparelser vil påvirke kvaliteten af tilbuddene i Slagelse Kommune – og dermed også påvirke muligheden for at understøtte børnenes læring, trivsel, dannelse og udvikling. Endvidere påpeges det, at det er en svær øvelse at håndtere rekrutteringsudfordringer, krav om minimumsnormeringer i 2024 og forberedelse af modtagelse af ukrainske børn samtidigt med sparekrav,” står der i kataloget.
Og det stopper ikke med sidste uges vedtagelse. For der skal samlet spares 300 millioner i 2022 og 2023 ’for at få økonomien i balance’, som borgmester Knud Vincents (V) tidligere har udtalt til TV2 Øst.
Kommune ærgrer sig
Sundheds- og ældrechef i Slagelse Kommune, Charlotte Kaaber, beklager opsigelsen af aftalen.
”Vi synes, det er rigtigt ærgerligt, for vi mener, at FEA-aftalerne (aftalen om frivilligt ekstraarbejde, red.) er en win-win-situation, der er god for medarbejderne og god for borgerne, fordi de netop kender de medarbejdere, der kommer hos dem. Og godt for os i kommunen, fordi vi kan bruge ressourcerne og møde medarbejdernes ønsker bedre,”
siger Charlotte Kaaber og understreger, at hun synes, opsigelsen er en ærgerlig modreaktion på besparelserne i Slagelse Kommune.
”Vi gør det af nød og ikke, fordi medarbejderne har præsteret dårligt, eller fordi vi ikke har været tilfredse med medarbejdernes indsats. Det er udelukkende et spørgsmål om økonomi og en tilpasning ud fra den økonomiske situation.”
Her skærer Slagelse Kommune blandt andet ned...
• Klippekortet til ældre afskaffes
• Rengøring hos de ældre hver tredje i stedet for hver anden uge samt afskaffelse af den årlige tretimers hovedrengøring
• Afskaffelse af aften- og nattepasning for børn
• Ændring i personalesammensætningen fra 70/30 pædagoger og pædagogmedhjælpere til 60/40
• Reduktion i antallet af pædagogiske konsulenter og demenskonsulenter
• Afskaffelse af dagplejen som selvstændig virksomhed og afskaffelse af dagplejens akuttelefon
• Halvering i antallet af flersprogspædagoger
• Afvikling af dagplejen på Omø
Kilder: Sparekataloger fra hhv. dagtilbuds- og skoleområdet og social- og sundhedsområdet i Slagelse Kommune samt formænd for hhv. social- og sundhedssektoren og pædagogisk sektor i FOA Vestsjælland, Ann Søgaard og Dorthe Isager.