Sosu i psykiatrien: Jeg frygter at det vælter ind med meget syge patienter
Social- og sundhedsassistent Helle Lagoni Madsen er bekymret for, at der i kølvandet på coronakrisen kommer et øget pres på den psykiatriske afdeling, hvor hun arbejder.
20. april 2020
Der er mange tomme sengepladser på Psykiatrisk Center København, afdeling Bispebjerg, hvor social- og sundhedsassistent Helle Lagoni Madsen arbejder.
“Det er en helt anden og meget mere stille hverdag, end vi er vant til,” siger den 48-årige social- og sundhedsassistent.
Læs også: Psykiatrien skal forberede sig på epidemi af psykisk syge
Normalt plejer alle afdelingens 17 sengepladser at være fyldte, men siden coronaudbruddet har det ændret sig. På Helle Lagoni Madsens seneste vagt var kun tre patienter indlagt på den etage, hun er tilknyttet. Der er plads til otte.Og på intet tidspunkt under coronakrisen har der været helt fuldt hus.
“Jeg tror, det skyldes, at folk simpelthen er angste for at gå ud. Og det er bekymrende, for så sidder rigtig mange derhjemme og får det værre. Vi har allerede haft en patient, vi på forhånd kendte, som er blevet indlagt igen, fordi coronasituationen har givet hende voldsom angst,” siger Helle Lagoni Madsen.
Psykiatri-epidemi forude
Det er ikke kun afdelingen på Bispebjerg, der har langt færre indlagte end sædvanligt. I alle landets fem regioner er der sket et fald på mellem 9 og 34 procent i antallet af psykiatriske indlæggelser, viser en rundspørge foretaget af Fagbladet FOA.
Og da coronavirus ifølge Knud Kristensen, formand for Landsforeningen SIND, ikke kurerer psykiske lidelser, må man forvente, at rigtig mange psykisk syge lige nu ikke får den nødvendige hjælp.
Læs også: Sådan skal du som plejepersonale beskytte dig mod coronavirus
Når Danmark nu begynder at genåbne, er Knud Kristensen derfor heller ikke et sekund i tvivl om, at det vil øge presset på psykiatrien.“Jeg mener, at man kan tale om, at der kommer en psykiatri-epidemi bagefter. Der vil komme rigtig mange patienter væltende ind på samme tid, som ellers ville være spredt ud. Og de vil formentlig være meget mere syge, end hvis de var behandlet tidligere, for jo længere tid en person går ubehandlet med en psykisk lidelse, jo sværere er det at hjælpe vedkommende,” siger han.
Frygter et boom
Akkurat det scenarie er Helle Lagoni Madsen bange for bliver til virkelighed.
“Jeg er meget bekymret for, hvor dårlige patienterne når at blive, fordi de ikke får hjælp lige nu. Så jeg frygter, at det pludselig vælter ind med folk, som er meget syge og har brug for massiv psykiatrisk hjælp,” siger hun.
Der er endnu ikke lavet nogen konkret plan for, hvordan Helle Lagoni Madsen og hendes kolleger skal tackle en eventuel psykiatri-epidemi.
“Men vi taler meget om situationen og risikoen for, at der kommer et øget pres, så det vil ikke komme bag på os, hvis det skulle ske. På den måde er vi klar,” siger hun.
Bekymring i Nordjylland
I den anden ende af landet, på psykiatrisk sengeafsnit N8 i Thisted, er der også tomt. Afdelingen plejer at have fuld belægning på deres 16 sengepladser, men lige nu er der kun fem til seks indlagt ad gangen, fortæller Camilla Vorup, som er social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant på afdelingen.
At det pludselig vender og skaber et massivt pres på psykiatrien, er derfor også noget, der bliver talt om her.
“Selvfølgelig kan jeg godt være bekymret for, om der på sigt er plads nok, hvis det vælter ind med patienter. Men jeg tror på, at psykiatrien er så godt rustet, at vi kan håndtere det, hvis det skulle ske. Så jeg går ikke dagligt rundt og frygter et boom,” siger Camilla Vorup.
Læs også: Risikogruppen: Din egen læge afgør, om du kan arbejde
Som tillidsrepræsentant modtager hun endnu ikke henvendelser fra kolleger, som er bange for, at arbejdspresset lige pludseligt bliver for stort.“Men vi ved jo ikke, hvor situationen ender, og hvis det lige pludselig spidser til, kan det måske skabe en bekymring,” siger den 37-årige social- og sundhedsassistent.
Plads til positivitet
Selvom det lave antal af indlagte patienter er helt uvant, kommer det dog ikke bag på Camilla Vorup. Ligesom Helle Lagoni Madsen, tror hun, at folks frygt for at blive smittet har holdt dem hjemme.
“Det er hårdt at tænke på, at der sidder nogen derude, som måske ikke får den hjælp, de har brug for. Men jeg håber, at nogle patienter har søgt hjælp ved de ambulatorier, som tilbyder telefonisk behandling, eller gennem et af kommunens tilbud,” siger Camilla Vorup.
Når ikke der er så mange patienter indlagt, giver det til gengæld nogle andre muligheder, fortæller hun.
“Den anden dag spillede jeg - på behørig afstand - Ludo med en ældre patient, og det er da ikke hver dag, vi har tid til det. Så det er da en positiv ting midt i krisen,” siger Camilla Vorup.