Særligt projekt viser gode resultater: Her har de halveret genindlæggelser og dødstilfælde
Gennem projektet ’Kom Trygt Hjem’ har personalet på plejecentrene i Kolding og Fredericia været med til at halvere antallet af genindlæggelser og dødstilfælde blandt borgere med brud på lårbensknoglen. Nu spredes projektet.
16. januar
Plejehjemsbeboere, der brækker låret, kunne for få år tilbage se ind i nogle dystre statistikker om deres fremtid.
I 2016 og 2017 blev cirka 40 procent af de patienter på Sygehus Lillebælt, der blev indlagt fra plejehjem og havde været indlagt med et hoftenært brud på lårbensknoglen, genindlagt indenfor 30 dage. I over halvdelen af tilfældene fordi borgeren var faldet igen, havde fået en lungebetændelse, var dehydreret eller havde smerter. Og endnu værre døde 13 procent indenfor en måned.
”Jeg tænkte hold da op. Selvom de er nogle af de sygeste og svageste patienter, må vi kunne gøre noget ved det. Langt hen ad vejen er det noget, man burde kunne forebygge,” siger Heidi Grejsen, chefsygeplejerske på ortopædkirurgisk afdeling på Sygehus Lillebælt.
Læs også: Sådan får du styr på dine rettigheder på døgnområdet med ny vejledning
Systematik og faste besøgDerfor fik Heidi Grejsen overtalt kommune og hospital til sætte gang i et tværgående projekt ’Kom Trygt Hjem’. Nøgleordene blev systematik, tidlig opsporing og 14 dages behandlingsansvar på sygehuset.
Helt konkret blev der udarbejdet et hæfte til social- og sundhedsassistenter, -hjælpere og ufaglærte i ældreplejen, hvori der stod, hvad de skulle måle, observere og være opmærksomme på ved borgeren i tiden efter udskrivelsen.
Derudover kom akutsygeplejersken på faste besøg på dag tre, seks og 14 efter udskrivelsen, og personalet på plejecentret måtte kontakte akutsygeplejersken på alle tidspunkter, hvis de havde behov.
”Det første halve års tid kom sygeplejerskerne ud til nogle ret dårlige patienter med skæve værdier. Det gør de ikke i dag. Der er sket en kæmpe kompetenceudvikling hos plejepersonalet, og de løfter opgaven super, superflot,” siger Heidi Grejsen.
’Fantastiske resultater’Projektet viste, at fra en genindlæggelsesprocent på 40 i 2016 og 2017, blev den med projektets initiativer reduceret til 14 procent. Det gjaldt 30 procent i kontrolgruppen i projektet. Samtidig faldt antallet af døde patienter indenfor 30 dage fra 13 til seks procent.
”Det var jo nogle fantastiske resultater, men det vigtigste er, at vi kan se, at borgernes livskvalitet, som vi også målte på, er forhøjet. Det hænger nok sammen med, at de ikke fløj ind og ud af sygehuset,” siger Heidi Grejsen.
I dag er projektet blevet gjort permanent på Sygehus Lillebælt, og rundt omkring i landet er andre kommuner i gang med at implementere samme tiltag, blandt andet på Sygehus Sønderjylland.
’Kom trygt hjem’
Læs mere om projektet her.