Betjent blev brobygger på bosted

Susanne Pedersen (th.) og Lene Mouritsen (tv.) er enige om, at Lindegårdens samarbejde med politiet er blevet markant bedre, efter Mikkel Rødgaard kom til i 2012. Iben Gad

Tryghed, ro og mindre vold er resultatet af det fredsskabende samarbejde mellem bostedet Lindegården og privat sikkerhedskonsulent med fortid som narkobetjent.

05. februar 2020

Vold, trusler og narkohandel. Det var hverdagen på bostedet Lindegården i Roskilde for blot få år siden.

I dag er voldsepisoderne få, flere beboere er helt ude af kriminalitet, der kommer sjældent uvelkomne gæster, og tilliden mellem beboere og personale er høj, fortæller personalet.

En vigtig årsag til den udvikling er politibetjenten Mikkel Rødgård, som i dag er selvstændig sikkerhedskonsulent. Men han arbejdede stadig med narko på gadeplan, da han blev tilknyttet Lindegården, og bostedet etablerede et ‘fredsskabende samarbejde’ som social- og sundhedsassistent Susanne Pedersen forklarer det.

Bindeled til politiet

For personalet på Lindegården, der som arbejdsplads har oplevet det værste af alt, nemlig et drab på en kollega, er taknemmeligheden for Mikkel Rødgård desto større. Han kommer især på banen, når personalet ser eller har en mistanke om tyveri, vold eller trusler samt narkosalg blandt beboerne.

“Vi har lige haft en razzia, hvor Mikkel kom sammen med politiets narkohunde. Så banker han på og tager en snak med beboeren. Som sosu kan du gå noget af vejen med beboerne, men den her del overlader vi til Mikkel,” siger Susanne Pedersen.

Hun oplever ham som en ‘helt nødvendig brobygger’ mellem beboerne, personalet og politiet. Eller som social- og sundhedsassistent Lene Mouritzen formulerer det:

“Mikkel ved, hvad politiet har brug for.”

Alt bliver anmeldt

Mikkel Rødgårds indsats er i lige så høj grad forebyggende. Og et fælles tiltag har været større åbenhed og ærlighed overfor beboerne. De ved alle, at der i dag er nultolerance overfor narkosalg. Alt bliver anmeldt. Men omvendt tager personalet sig af de involverede.

“Beboerne oplever, at det nytter at sige ting højt. Vi får meget at vide, fordi de grundlæggende stoler på, at vi passer på dem,” forklarer Mikkel Rødgård.

Vend ikke det blinde øje til

I starten var personalet skeptiske overfor samarbejdet og spurgte sig selv, om det – for at undgå konflikter – ikke var bedre at vende det blinde øje til beboernes salg af narko. Svaret er nej.

“Dem, vi anmelder, bliver faktisk ikke sure, fordi vi er så tydelige. Som Mikkel siger, sætter vi ind på relationskontoen, men ergo kan vi også hæve fra den igen,” fortæller Susanne Pedersen.

“I det hele taget er det blevet trygt at gå på arbejde,” siger Lene Mouritzen.

4 gode råd fra Lindegården

Personalet skal sige det højt, hvis de ser eller har mistanke om, at der foregår handel med stoffer.

  • Ordet ‘stikker’ er gadesprog og skal ud af al kommunikation. Det er en hjælp til alle, når mistanken siges højt.
  • Især i tunge sager med narko eller hashhandel virker de individuelt tilrettelagte støtteforløb som effektiv hjælp til den enkelte beboer.
  • Uanset om du er enig i samtlige beslutninger fra ledelsens side, så bak op. Enighed i personalegruppen er essentiel som signalværdi.

Kilder: Sosu-assistenterne Lene Mouritzen og Susanne Pedersen og sikkerhedskonsulent Mikkel Rødgård.