Inflationshjælp til dagplejere: Hvornår lander den?

Flere dagplejere har spurgt, om det forhøjede inflationshjælps-fradrag allerede er trådt i kraft. Svaret er, at loven først skal vedtages, før man må rette i forskudsopgørelsen. Til gengæld er det med tilbagevirkende kraft og gælder altså i hele 2023, dvs. fra januar 2023 til december 2023. Colourbox

Tidligere på måneden vedtog politikerne inflationshjælp til dagplejerne. Der betyder, at dagplejernes fradrag stiger fra 60 procent af lønnen til 68 i hele 2023. Men herfra går der lidt tid, inden man kan se ændringerne på lønsedlen.

28. februar 2023

Opdateret 15. marts 2023 med oplysning fra Skattestyrelsen

Dagplejerne er begyndt at spørge til, hvornår det midlertidige forhøjede fradrag, som blev vedtaget på Christiansborg den 10. februar, kan ses på lønnen.

”Er det et midlertidigt forhøjet fradrag?” spørger en dagplejer på FOAs facebookside.

”Ved FOA, om det er SKAT, der selv tilretter fradraget, eller om man selv skal ind og rette det i forskudsopgørelsen – og i så fald hvornår kan man få lov at rette det?” spørger en anden.

Og det er rigtig gode spørgsmål. Derfor har Fagbladet FOA spurgt Skatteministeriet, der svarer:

”Skatteministeriet forventer at fremsætte lovforslag herom i foråret 2023 med henblik på, at forslaget kan få virkning på årsopgørelsen for 2023, eller tidligere, hvis dagplejere af egen drift retter i deres forskudsopgørelse.”

Med tilbagevirkende kraft?

Loven skal altså først vedtages i Folketinget, før Skattestyrelsen kan oplyse, hvordan og hvad man kan rette i sin forskudsopgørelse – og før forhøjelsen af fradraget altså kommer i spil.

Fagbladet FOA følger selvfølgelig sagen, men først forsøger vi at svare på det, vi kan, herunder.

  1. 1

    Hvad dækker fradraget?

    Dagplejere har adgang til et standardfradrag, der skal dække de udokumenterede udgifter, som en dagplejer normalt har i form af udgifter til børnenes kost, sanitær service og slitage på dagplejerens hjem. Standardfradraget er i dag 60 procent af plejevederlaget, fratrukket arbejdsmarkeds- og ATP-bidrag, og skatteværdien udgør cirka 27 procent i gennemsnit for en dagplejer.

  2. 2

    Hvad betyder det forhøjede fradrag for mig?

    Standardfradraget for dagplejere forhøjes midlertidigt fra 60 procent til 68 procent i hele 2023. Virkningen for den enkelte dagplejer af en forhøjelse af fradraget fra 60 procent til 68 procent afhænger af vederlaget for dagplejeren.

    Hvis vederlaget (efter fradrag af arbejdsmarkeds- og ATP-bidrag) for eksempel udgør 300.000 kroner årligt, så udgør fradraget – altså den del af vederlaget, som man ikke skal betale skat af – med den gældende sats på 60 procent 180.000 kroner. En forøgelse til 68 procent vil i dette eksempel betyde, at det er 204.000 ud af vederlaget på 300.000 kroner, som der ikke skal betales skat af. På bundlinjen betyder det cirka 6.500 kroner mere udbetalt på et år.

  3. 3

    Gælder det forhøjede fradrag med tilbagevirkende kraft?

    Ja, forhøjelsen af fradraget gælder i hele 2023.

    Kilde: Skatteministeriet

  4. 4

    Hvor kan jeg få mere at vide?

    Pædagogisk Sektor i FOA har udsendt et brev til FOA-afdelingerne med den information om fradraget, som er tilgængelig lige nu. Hvis du har flere spørgsmål, kan du altid henvende dig til din FOA-afdeling eller din tillidsrepræsentant.

  5. 5

    Opdateret 15. marts 2023

    Skattestyrelsen oplyser i et mailsvar til Fagbladet FOA:

    Inflationshjælpspakken er endnu ikke vedtaget, og derfor er der ikke foretaget de nødvendige systemmæssige ændringer til forskudsopgørelsen. Derfor kan dagplejerne endnu ikke få gavn af at ændre i deres forskudsopgørelser for 2023.